U Nišu skoro 1000 inficiranih osoba

NIŠ

Proširuje se kovid ambulanta u centralnom objektu Doma zdravlja zbog povećanog broja prvih pregleda, saznajemo od profesora dr Milorada Jerkana, direktora ove zdravstvene ustanove. Prema njegovim rečima u toku jučerašnjeg dana zabeležen je rekordan broj pregleda 4102 i obolelih od kovida 975, što je najviše od početka epidemije.                         

“U toku jučerašnjeg dana smo imali rekordan broj pregleda i obolelih. Kovid ambulante su radile do ponoći, te smo morali da proširimo kovid ambulantu u centralnom objektu Doma zdravlja“, kazao je dr Milorad Jerkan.

                            Pored ambulante u Centralnom objektu Doma zdravlja Niš koja ima duplo veći kapacitet od ostalih ambulanti u kovid sistemu rade i  ambulante, „Čair“, „ Duvanište“ i „Branko Bjegović“, kazao je  Jerkan i dodao da je epidemijska situcija ozbiljna.

                          Prema njegovim rečima  za potrebe kovid ambulante u centralnom objektu Doma zdravlja opredeljeno skoro 1.000 kvadranih metara. Uputio je i apel pacijentima sa simptomima kovida da se na pregled jave u ovu ambulantu, kako ne bi čekali u dugim redovima po hladnom vremenu u ostalim kovid ambulantama.

                         Dodao je da zabrinjava i podatak da se mnogi pacijneti ne javljaju na vreme lekarima već ostaju kod svojih kuća verujući da će bolest proći. Naglasio je i da sve kliničke slike nisu blage.

                        “Nemaju svi pacijenti laku kliničku sliku i ona se iz dana u dan sve više pogoršava, tako da ne možemo da budemo sigurni da li je reč o omikronu, delti ili kombinaciji oba soja”, kaže Jerkan ističući da uglavnom stradaju stariji sugrađani koji nisu primili buster dozu.

                        Mada broj inficiranoh osoba raste Jerkan je kazao da opada broj vakcinisanih osoba.

                         „Vakcinacija je jedini način da se spasu životi. Apelovao je na sve sugrađane koji se do sada nisu vakcinisali da dođu u centralni objekat Doma zdravlja i prime vakcinu kako bi zaštiti sebe i druge“, poruka je koju je uputio građanima.

                      Nišlijama su u Domu zdravlja dostupne sve vakcine, Fajzer, Sputnjik V, Moderna, AstaraZeneka i Sinofarm. Vakcinalni punkt otvoren je svakog dana u periodu  od 7 do 20 sati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare