U Nišu se danas završava   10. Kongres kardiologa “Kardio Naisus”

NIŠ

U Nišu je održan jubilarni deseti kongres kardiologa u organizaciji Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš koji se danas završava. Tokom četvorodnevnog stručnog simpozijuma, više od 40 eminentnih predavača iz Srbije i inostranstva, u 19 sesija, predstavilo je sve nove evropske preporuke za prevenciju, dijagnozu i lečenje kardiovaskularnih bolesti, koje su prema zvaničnim statističkim podacima, vodeći uzrok povećane stope smrtnosti u svetu.

     Pored generalnog direktora niškog UKC-a, profesora dr Zorana Perišića, dekanice Medicinskog fakulteta niškog Univerziteta, profesorice dr Dobrile Stanković- Đorđević i rukovodioca Klinike za kardiovaskularne bolesti, docenta dr Tomislava Kostića, svečanom otvaranju, prisustvovao je i veliki broj lekara svih relevantnih zdravstvenih ustanova koje se bave lečenjem bolesti ali i brojni studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu .

   Prvi čovek niškog Univerzitetskog kliničkog centra, profesor dr Zoran Perišić, koga inače smatraju jednim od najboljih u struci, kada je u pitanju interventna kardiologija u zemlji i inostranstvu, ističe da je izuzetno ponosan na sve svoje kolege i na uspehe koje godinama ostvaruju u oblasti lečenja bolesti srca.

   “Ovo je kruna naučnog rada niške kardiologije gde pokazujemo ono što radimo i znamo.Kardiologija vidi svoje mesto unutar jakog kliničkog centra i nas ne iteresuje neka druga koncepcija rada osim ove koju imamo i zato podržavamo sve ove ideje koje dovode u svim organizacionim jedinicama do ovakvih kongresa, ovakvih sastanaka i ovakvih naučnih skupova.To je ono što je uloga nastavno naučnog centra. Ne samo lečenje pacijenata već i stvaranje novih, kvalitetnih lekara“, rekao je profesor dr Zoran Perišić.

    Timskim radom, dobrom radnom atmosferom i istaknutim učešćem, niška Klinika za kardiologiju, prepoznata je u srpskoj i svetskoj kardiologiji, a kako navodi rukovodilac ove organizacione jedinice UKC Niš, docent dr Tomislav Kostić, zahvaljujući stalnom usavršavanju i težnji da budu još bolji lekari , ova Klinika je danas u prilici da pruži najbolje moguće lečenje, svim pacijentima koji gravitiraju ka ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi tercijarnog tipa južno od prestonice.

    „Veoma sam ponosan na to što smo uspeli da ove godine okupimo 250 učesnika i ne sumnjam da će tako biti i svih narednih godina.Ovo je važan skup i važan događaj kako za niško zdravstvo tako i za kardiologiju u čitavoj Srbiji“, rekao je  Kostić.

    Prema rečima svih nadležnih i organizatora „Kardionaisusa X“, jedan od najbitnijih faktora uspeha celokupnog zdravstva u Nišu, jeste zapravo sama naučna baza, gde se obrazuju i oblikuju mladi kadrovi u zdravstvu, a to je Medicinski fakultet niškog Univerziteta.

     „Ovaj kongres okuplja najuglednije srpske kardiologe, one koji su sasvim sigurno nosioci progresa u ovom delu Evrope, a istovremeno idu u korak sa svetskim trendovima u ovoj oblasti medicine. Medicinski fakultet se ponosi niškim kardiolozima i svojom kardiologijom koja zahvaljujući izuzetno kvalitetnim lekarima ima odličnu perspektivu.Medicinski fakultet će nastaviti da pruža podršku i otvara nove perspektive za razvoj niške kardiologije“, rekla je na otvaranju profesorka dr Dobrila Stanković Đorđević dekanica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

     Učešće u predavanju na jubilarnom kongresu i ove godine, već po tradiciji, imali su i predstavici struke iz Instituta Niška Banja.

    Tokom četiri dana kongresa, organizovane su i različite vrste radionica, poput ehokardiografska radionica, radionica intravaskularnog imidžinga, kao i radionica, na kojoj učesnici mogu da saznaju sve što ih interesuje o pejsmejkerima i savremenim trendovima vezanim za njihovu ugradnju i dalju kontrolu.

   „Statistika kaže da 75% smrtnosti od bolesti pripada zemljama u razvoju, u koje spadamo i mi. Ovaj kongres je prilika da jedna jaka klinika, rekao bih evropskog nivoa, Klinika za kardiologiju, podeli svoje iskustvo i pokaže da osim što znamo da odlično lečimo pacijente, znamo i da edukujemo“, kazao je profesor dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš.

     Na Klinici za kardiologiju su u protekla dva meseca , prema rečima dr  Tomislava Kostića, implementirane dve nove metode. Prva je transkateterska implantacija pejsmejkera i ajvak procedura. Dakle, sve ono što se radi u velikim svetskim centrima radi se sada i u Nišu.

    Inače, ovo je godina kada se obeležava više jubileja – 55. godina od osnivanja Koronarne jedinice, 45. godina od ugradnje prvog pacemakera, 20. godina rada interventne kardiologije i 10. godina škole ultrazvuka srca. (kraj)VP/AS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare