U Nišu počeo Forum “Kreativna Evropa”

NIŠ

U Nišu je danas počeo Forum “Kreativna Evropa, koji se održava još u dva grada Srbije, Beogradu i Novom Sadu. Program je organizovan u tri bloka:  Kritičko mišlјenje i medijska pismenost, Participativno upravlјanje u kulturi, Horizontalno znanje.

Pitanje kojim se ovogodišnji Forum bavi je – na koji način projekti i modeli organizovanja u kulturi mogu da podstiču saradnju, boreći se protiv mržnje, stereotipa i različitih oblika društvene nejednakosti.

U Nišu se Forum Kreativna Evropa održava po prvi put a pokrovitelj je Grad Niš.

„Niš kao jedan ozbiljan kulturni centar ovog dela Srbije ima zaista jake potencijale i ovaj Forum je jedan od načina da se podstakne entuzijazam za apliciranje za projekte iz programa Kreativna Evropa, koji je glavni program Evropske komisije za kulturu. Na taj način, uz uspešne projekte, biće i značajna finansijska podrška, što će doprineti pozicioniranju Niša na mapi evropskog kulturnog prostora. Forum je upravo organizovan da se stvore neka nova partnerstva, da se naše ustanove kulture i civilni sektor koji radi u kulturi, povežu sa onima koji su uspešno aplicirali, kao i sa stručnjacima za evropske fondove. Nije jednostavno dobiti projekte iz fondova Kreativna Evropa, ali uz jedan ozbiljan rad, nadam se da će Niš postati primer dobre prakse“, rekla je danas na otvaranju Foruma „Kreativna Evropa“ Jelena Mitrovski, gradska većnica za kulturu.

Niš, iako centar kulture juga Srbije, do sada nije u dovoljnoj meri aplicirao za sredstva fondova Kreativne Evrope.

Dimitrije Tadić rukovodilac deska Kreativna Evropa Srbija kaže da je manifestacija „ Nišvil“ prvi projekat u okviru Kreativne Evrope koji je podržan od ovih fondova.

„Mi smo time vrlo zadovoljni. Nije stvar u tome da se Niš samo turistički promoviše, već na svaki drugi način. Pre svega kulturno, jer je Kreativna Evropa glavni program Evropske unije za kulturu i otvoren je kako za institucije, tako i za organizacije civilnog društva koje se bave primarno kulturom, ali i sve druge organizacije koje svoj rad i delatnost povezuju sa kulturom.  Reč je o internacionalizaciji , evropskoj saradnji, obezbeđivanju raskošnih finansija iz ovog evropskog fonda, koje ne postoje kod nas na nacionalnom nivou, ali ni u mnogim drugim državama. Ostvarivanje partnerstava sa mnogim organizacijama iz čitave Evrope je podjednako važno“ objašnjava Dimitrije Tadić.

Tadić dodaje da je Ministarstvo kulture već izvesno  vreme u kontaktu sa više oranizacija i profesionalaca iz grada Niša i da je  cilj da što više projekata iz Niša i na nivou cele Srbije obezbedi učešće u ovom programu.

„Reč je o evropskom programu, što znači da nisu unapred predviđena neka sredstva po posebnom ključu, po regionima, gradovima, opštinama, već najbolja ideja, najbolji projekat dobija podršku. Mi smo zadovoljni da preko 100 organizacija iz Srbije učestvuje u ovom programu. Postoji nekoliko konkursa u kojima se veoma dobro držimo i veoma smo zadovoljni tim rezultatima. Mi smo veoma ambiciozni i mislimo da može još bolje. Tako je i konferencija koju danas i sutra održavamo u Nišu način da animiramo dodatno sve one koji su zainteresovani i da im pomognemo u tom procesu konkurisanja, obezbeđivanja partnerstva, koncipiranje ideja“.

Partneri u projektu koje finansira Kreativna Evropa mogu dobiti od 200 hiljada, ukoliko su manji projekti, do dva miliona evra, ukoliko su u pitanju veći projekti.

Oblasti kojima će se baviti današnji skupovi u Nišu  su kultura i turizam. 

 Sadržaji i aktivnosti ovogodišnjeg Foruma održavaće se na nekoliko lokacija u Nišu – u Narodnom pozorištu, Oficirskom domu, EU info kutku, Startap centru, na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu i u dvorištu Banovine.

Na forumu će se držati treninzi na kojima  domaći i inostrani profesionalaci u kulturi govoriti o razvoju publike, novim tehnologijama u kulturi, kulturnom turizmu i slično. Predviđeno je i organizovanje i prezentovanje uspešnih projekata u programu Kreativna Evropa iz 2018. godine kao i obuke za konkurisanje na program Kreativna Evropa, konsultacije o projekntim idejama, prezentacije različitih izvora finansiranja u kulturi i umetnički programi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare