U Nišu otkrivena dva nalazišta iz Konstantivnog doba

NIŠ

Ranohrišćanske grobnice primećene su pre nedelju dana na gradilištu na Bulevaru Svetog Pantelejmona, potvrdili su arheolozi iz Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu.Nalazište je otkriveno na prostoru gde se sada gradi novi stambeno poslovni prostor, a nakon anonimne prijeve građebinskoj inspekciji.

                      „Utvrdili smo da se radi o zidinama kasno antičkog perioda i da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se napravili dokazi o tome. Posle nekoliko dana opet smo dobili prijavu da su primećeni arheološki ostaci na drugom gradilištu, stotinak metara od prvobitnog. Tu su radovi, na sreću, na vreme zaustavljeni.“, kažu u Zavodu za zaštitu spomenika  Niš.

                     Podaci o pronađenim grobnicama ukazuju na to da se radi o važnom otkriću poput Jagodinmalske nekropole i arheološkog nalazišta „Medijana“. Stručnjaci i arheolozi su uzbuđeni zbog ovakvog otkrića ali da bi počela podrobnija istraživanja potrebna su finansijska sredstva i razne dozvole i sada je najvažnije da se prostor oko arheoloških ostataka zaštite.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare