U Vranju počinje 56. Festival profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“

VRANJE

Festival profesionalnih pozorišta „Joakim Vujić“ otvoriće večeras grad domaćin predstavom „Nečista krv“. Po romanu Bore Stankovića tekst je napisala Tijana Grumić, a na scenu postavio reditelj Jug Đorđević.

To je jedna od sedam predstava koje je za glavni takmičarski program festivala odabrala selektorka Branislave Ilić.

U utorak, druge večeri, nastupiće glumci Narodnog pozorišta iz Leskovca komadom „Svici“ Tene Štivičić, u režiji Ksenije Krnajski.

Narednog dana, na repertoaru će biti predstava „Ženidba i udadba“ Jovana Sterije Popovića, koju je režirala Jana Maričić u izvođenju Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

U četvrtak, publika će biti u prilici da gleda komad „Ako se probudiš ili kao da je važno“, Isidore Milosavljević, reditelja Nenada Todorovića, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Leskovca u koprodukciji s Narodnim pozorištem iz Prištine.

Petak, je rezervisan rezervisan za „Dva viteza iz Verone“ Vilijama Šekspira, rediteljke Mie Knežević, u izvođenju glumaca Šabačkog pozorišta.

Dan kasnije gostuje Narodno pozorište iz Pirota. Izvešće „Strah, jedna topla ljudska priča“, autorski projekat Igora Vuka Torbice, inspirisan delima Franca Ksavera Kreca.

Predstava „Lavina“ po tekstu turskog dramskog pisca Tundžera Džudženolua, reditelja Stevana Bodrože, u koprodukciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Puls Teatra iz Lazarevca, biće izvedena prvog novembra.

Poslednjeg dana festivala, u ponedeljak, 2. novembra, u čast nagrađenih, pred vranjskom publikom, biće komad „Vlast i njena opozicija“, koji je po tekstu Nebojše Romčevića, režirao Egon Savin, sa glumačkim ansamblom Narodnog pozorišta iz Niša.

Sve predstave počinju u 20 sati.

Predstave će pratiti tročlani žiri koji će odlučivati o nagradama. U žiriju su Valentin Vencel, glumac, upravnik Novosadskog pozorišta, Slobodan Ljubičić, glumac, prvak drame Narodnog pozorišta iz Užica i dr Vlatko Ilić, teatrolog, vanredni profestor Fakulteta dramskih umetnosti.

Festival „Joakim Vujić“ organizuje Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije i održava se pod sloganom „Strah, smeh, sloboda“.

Realizaciju festivala pomogli su Grad Vranje i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare