U Nišu obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

NIŠ

  Povodom obeležavanja stoprve godišnjice od potpisivanje primirja u Prvom svetskom ratu  na Vojničkom groblju  na Delijskom Visu u Nišu  održan pomen i  odata pošta stradalim voijnicima i civilima. Vence i sveće su položili delegacije grada Niša  i Nišavskog upravnog odbora, Vojska Srbije, Policijske uprave u Nišu, predstanici udruženja koja neguju neguju tradicije oslobodilačkih ratova, Kolo srpskih sestara.

                      U Velikom ratu Srbija je izgubila 52 odsto muškog stanovništva koji su se borili za slobodu, ali je stradalo i puno civila.

                       “Ovo je tužan i tragičan dan jer se ovog dana podsećamo velikog stradanja Srba u Velikom ratu koja je izgubila trećinu stanovništva, od toga je polovina civila. Izgubila je najmlađi deo svog stanovništva. Posle tog rata zemlja je bila devastirana u svakom pogledu, i u ekonomskom i u demografskom”, kazao  je Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša Darka Bulatovića koji je, takođe, odao poštu žrtvama u Velikom ratu.

                             Kao i svake, i ove godine venci su položeni i na grobovima engleskih lekara i medicinskih sestara koje su u Prvom svetskom ratu bili uz srpsku vojsku i srpski narod.

                        “Mi i danas kao i pre 50 i 100 godina, pa i 101 godine, imamo  ogromno poštovanje za njihovu pomoć koju su nam tada pružili i njihove žrtve koje su podneli, bez obzira na sve ono što se dešavalo poslednjih decenija i bez obzira  na to što su oni poslednjih decenija promenili odnos prema nema. Mi smo mislili da je to bratstvo iskovano u Prvom i Drugom svetskom ratu večno i neraskidivo”, dodao je Banđur.

                    Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji od 2012. godine. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

                   Na Vojničkom groblju na Delijskom visu je sahranjeno 2500 vojnika. Vojničko groblje sastoji se iz Srpskog vojničkog groblja, Engleskog vojničkog groblja i dela na kome su sahranjivani vojnici Austro-Ugarske.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare