Osvećen Mali Saborni hram u Nišu

NIŠ

Episkop niški Arsenije služio je u nedelju na praznik Svetog Arsenija Sremca, drugog Arhiepiskopa srpskog, Svetu arhijerejsku Liturgiju i čin Velikog osvećenja Malog Sabornog hrama Sabora Svetih Arhangela u Nišu, koji ove godine obeležava 200 godina postojanja.

            Vladiki niškom Arseniju, sasluživalo je sveštenstvo Eparhije niške, Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor Bogoslovije „Svetih Kirila i Metodija” u Nišu.

                       Hor NCPD “Branko” iz Niša uveličao je današnji veliki praznik, pojanjem na Svetoj Liturgiji.

                          Mali Saborni hram je osvećen nakon rekonstrukcije, a povodom obeležavnja 200 godina od njegove izgradnje. Obeležavanje jubileja je počelo 2. novembra kada je u Savetosavskom domu održana promocija Monografije Sabornog hrama u Nišu, autora dr Miše Rakcija.

                         Centralna proslava obeležavanja 200 godina Malog Sabornog hrana biće održana 16. i 17. novembra, Svečanom akademijom u Svetosavskom domu i Svetom arhijerejskom Liturgijom. Potvrđen je dolazak Njegove Svetosti Patrijarha srpskog  Irineja, deset episkopa SPC i sestrinskih crkava, kao i predstavnika Ministarstva kulture.

                             Crkva Sv. Arhangela Mihaila i Gavrila izgrađena je za vreme vladavine Osmanlijskog carstva 1819. godine. Zbog dobrih odnosa tadašnjeg mitropolita Makarija III sa osmanlijskim zapovednikom grada, Huršid-pašom, dopuštena je izgradnja pravoslavnog hrama 1815.godine. Kako je u to vreme osmanlijski zakon nalagao, crkva je morala da bude delimično ukopana u zemlju, kako ne bi nadvisila neku od džamija u gradu. Smeštena je u porti današnjeg Sabornog hrama, a sve do njegovog osveštanja 1878. godine, ova crkva je bila Saborni hram Niške eparhije.

                             Jednostavnu spoljašnost crkve nadopunjuje raskošni ikonostas sa sedamdeset dve ikone koje spadaju u jedne od najlepših ostvarenja na ovim prostorima sa početka 19. veka. Posebnu pažnju zaslužuju prestone ikone Hristosa i Bogorodice, nastale pre završetka hrama, 1815. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare