U Nišu obeležen dan oslobođenja od Turaka

NIŠ

Vence su, na dan kada je Niš, posle gotovo pet vekova, pre 141 godine oslobođen od otomanskog ropstva, položili gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković, predstavnici vojske, policije, Nišavskog upravnog okruga, Srpko-ruskog humanitarnog centra, kao i predstavnici udruženja koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

Dana 11. januara 1878. godine Niš je oslobođen od Turaka i posle skoro pet vekova robovanja, pripojen matici Srbiji. Borbe za oslobođenje Niša otpočele su sredinom decembra 1877. godine, kada su Ibarska, Moravska i Dunavska divizija prešle srpsko-tursku granicu i zauzele položaje severozapadno od grada, približivši mu se na pet do osam kilometara.

Ibarska divizija je prodrla i južnije i presekla vezu između Niša i Leskovca. Potom je srpska vojska osvojoila Pirot i Belu Palanku, onemogućivši vezu turskog garnizona u Nišu sa trupama u Sofiji i izbila na planinu Seličevicu zatvorivši obruč oko Niša i sa južne strane.

Ukupne srpske snage imale su 15.000 vojnika i 102 topa, a turske 5.000 vojnika i 267 topova.

“ Danas je izuzetno značajan dan za Grad Niš, 11. Januar dan oslobođenja Niša od Turaka. Tim povodom , kao i svake godine, imamo i svečanu sednicu Skupštine Grada, koja će se održati u Svetosavskom domu. Naša je obaveza da se stalno sećamo onih koji su se borili u teškim vremenima i koji su nam podarili slobodu, u kojoj danas živimo rekla je gradska većnica Jelena Mitrovski.

Među mnogobrojnim udruženjima koje neguju tradicije oslobodilačkoh ratova , među delegacijama koje su položile cveće na spomenik bilo je i niško Kolo srpskih sestara.

“ Kolo srpskih sestara je osnovano 1905. godine  i od tada je spremalo bolničarke i za Balkanske, Prvi svetski rat i Drugi svetski rat. Oko 3000 bolničarki je spremljeno za Balkanski i Prvi svetski rat, i zato se mi poklanjamo senima svih onih koji su položili živote na oltar otadžbine. Kolo srpskoh sestara je pogotovu bilo aktivno u ovim ratovima. Svuda gde su grobovi naših ratnika,, koji nisu žalili da daju svoje živote, mi smo stajale mirno da im odamo počast i neka im je slava i večna hvala za ono što su uradili .”, rekla je Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara u Nišu

 “ Mi, pripadnici vojske i garnizona Niš sa velikim zadovoljstvom danas obeležavamo Dan oslobođenja grada Niša od Turaka. Ovo je samo jedan od velikih dana u našoj istoriji i on je prethodio svim onim velikim bitkama i ratovima koje je Srbija vodila za svoje oslobođenje. Ovaj dan, kao i oni posle njega , kao i podvizi naših predaka su nepresušan izvor za pripadnike naše Vojske, da istrajemo u izvršavanju naših svakodnevnih zadataka”, rekao je pukovnik Novica Petrović , komandant Mešovite artiljerijske brigade.


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare