U Nišu najvaljuju izgradnju azila za pse

NIŠ

Najava izgradnje Regionalnog prihvatilište za pse lutalice sa područja Niša, Gadžinog Hana i Svrljiga, izazvalo je reakciju javnosti pa su održani i prostesti građana i članova društva za zaštitu životinja. Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i pored toga od izgradnje prihvatilišta se nije odustalo, a lokacija na kojoj će se ono nalaziti je u selu Duga Poljana kraj Gadžinog Hana. Ona je dodala da se od izgradnje Regionalnog prihvatilišta za napuštene pse koji se nalaze na ulicama Niša, Gadđinog Hana, Svrljiga i ostalih mesta, neće odsutai iz više razloga, apre svega zbog zaštite građana, ali i bezbednosti samih pasa.

                         „Da li je bezbednije i bolje da psi budu na jednom mestu, pod stalnom veterinarskom kontrolom i nahranjeni ili da se nalaze u na ulici, da jure prolaznike, istračavaju ispred automobila i stvaraju ružnu sliku u gradu“, pitala je Sotirovski.

                           Na ulicama Niša napuštenih pasa ima, čak i u samom centru grada, na centralnom gradskom trrgu gde u svakom trenutku možete da vidite dva, tri do četiri pasa. Istovremno je to i mesto gde roditelji dovode decu, prolaze građani i turisti.

Sotirovski je kao važan razlog za izgradnju prihvatilišta i sklanjanje pasa sa ulica navela i to što grad Niš plaća na ime obeštećenja 100 miliona dinara godišnje gradjanima koji pokrenu sudski spor i onima koji se opredele za mirno rešavanje spora.

                          „Možda bismo mogli da se dogovorimo i ovako, da mi sterilišemo sve pse i da ih označimo čipom koji će biti vidljiv, a da sve građane koji tuže grad od ujeda psa preusmerimo da tuže Društva za zaštitu životinju. Ako su ona spremna na tu vrstu saradnje zašto da ne. Ipak, mislim da je naša ideja bolja, da obezbedimo tim psima adekvatne uslove. Setite se da smo im mi ponudili i drugu lokaciju, prema Svrljigu. Tada su rekli da im je to daleko. Ja pitam zbog čega Udruženja žele da im se psi nalaze na ulici, koja je to vrsta interesa. Ne radimo mi ništa što ne rade druge evropske zemlje. Jedino što želimo je da te pse sklonimo sa ulice“, naglasila je gradonačelnica.

                         Prema njenim rečima gradske vlasti su se srele i razgovarale sa predstavnicima društava za zaštitu životinja. Ponuđeno im je, kako bi se postiglo neko adekvatno rešenje za sve, da oni daju predlog gde bi voleli da se nalazi azil za pse, ali takvog predloga ni odgovora za sada nema.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare