U septembarskom roku 1400 mesta na niškim fakultetima

NIŠ

Drugi konkursni rok za upis na fakultete počinje 1. i trajaće do 16. septembra. Prijavljivanje kandidata je od 1.do 3. septembra, a polaganje prijemnih ispita 5, 6. i 7. septembra, prema rasporedu objavljenom na visokoškolskoj ustanovi. Upis kandidata traje do 16. septembra.

 Fakulteti dostavljaju Univerzitetu Izveštaj o broju upisanih studenata po studijskim programima i broju slobodnih mesta, Izveštaj o broju upisanih studenata u okviru sprovođenja afirmativnih mera i Konačne rang-liste po studijskim programima, najkasnije do 20. septembra 2022. godine do 12. časova.

     Datume polaganja prijemnih ispita, objavljivanja rang-liste, termina žalbe, konačne rang-liste i upisa kandidata odrediće svaka visokoškolska ustanova u okviru gore pomenutih termina. 

       Za drugi rok  najviše mesta ostalo je na PMF-u,čak 195, najviše na Matematici i Geografiji. Na Fakultetu zaštite na radu ostalo je ukupno 190 slobodnih mesta – 94 na budžetu i 96 na samofinansiranju. To potvršuje i profesor dr Vlastimir Nikolić, prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu.

     „Najviše mesta ima na Prirodno – matematičkom fakultetu, zatim na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, na Pedagoškom fakultetu u Vranju, na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu i na Fakultetu zaštite na radu. Ostalo je mesta i na Mašinskom fakultetu“, kaže Nikolić.

     Prema podacima Univerziteta u Nišu, i na Pedagoškom fakultetu u Vranju ostalo je dosta slobodnih mesta – 36 za studente koji će studirati o trošku države i 100 za one koji će sami plaćati studije.

          Na Medicinskom fakultetu do prošle godine su se uglavnom sva mesta popunjavala u prvom roku, ali sada je, kao i 2021, ostalo dosta mesta – čak 131, od čega 63 budžetska i 68 samofinansirajućih. Najviše slobodnih mesta je na studijama stomatologije.

      „Radi se o tome da su deca došla sa malo manjim znanjem iz srednjih škola. Oni su imali solidan broj kandidata ali oni uspeli da zadovolje kriterijume prijemnog ispita.Nadam se da će fakultet u ovom roku popuniti sva mesta“, kazao je Nikolić.

             Brucoši imaju priliku da u drugom roku zauzmu i jedno od 125 preostalih mesta na Mašinskom fakultet, gde je slobodno 68 budžetskih i 57 samofinansirajućih. Najviše slobodnih mesta je na studijskom programu Mašinsko inženjerstvo.

            Više od 100 slobodnih mesta ostalo je i na Elektronskom fakultetu – 66 za one koji će studirati o trošku države i 38 za samofinansirajuće studente.

             Poljoprivredni fakultet u Kruševcu moći će u septembru da upišu još 43 studenta na budžetu i 29 na samofinansiranju, a Tehnološki još 61 student na budžetu.

            Samo jedno slobodno mesto na budžetu, na studijskom programu Muzička teorija, ostalo je na Fakultetu umetnosti, a 9 na samofinansiranju. Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja samo su dva mesta na budžetu ostala slobodna, a na samofinansiranju 96.

          I na Filozofskom fakultetu nije ostalo mnogo mesta za one koji će studirati besplatno – 2 na Filozofiji i 3 na Istoriji. Ostalo je i 57 mesta za samofinansirajuće studente.

          Na samofinansiranju na GAF-u je ostalo 11, na Ekonomskom 63, a na Pravnom 58 slobodnih mesta, dok je na budžetu na ta tri fakulteta sve popunjeno.          Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu ostalo je i ukupno 67 slobodnih mesta za one koji će studirati u okviru programa afirmativnih mera, o trošku države.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare