U Nišu manje obolelih od gripa, podaci i dalje tajna

NIŠ

Lekari Doma zdravlja i direktor ove ustanove tvrde da grip u Nišu jenjava, a kako kaže dr Milorad Jerkan, direktor niškog Doma zdravlja,  to se vidi po smanjenom broju pacijenata koji se svakodnevno javljaju lekarima ove zdravstvene ustanove.

“Prosek u Domu zdravlja u jednom periodu bio je između sedam i osam hiljada pacijenata a sada je taj broj oko pet hiljada. “ kaže Jerkan, koji uzrok  smanjenja vidi ili u “ strahu od gripa” a i u tome da je “  grip dostigao kulminaciju  pa sada “stoji”,  odnosno ide silaznom putanjom.

“ U prošloj nedelji imali smo dva ipo puta manje ljudi koji su se javljali sa simptomima gripa i tražili pomoć od lekara Doma zdravlja u Nišu. Imali smo jedno ozbiljno jenjavanje”.   

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović tvrdi da grip jenjava ali će se broj obolelih povećati kada se završi zimski raspust, a deca se vrate u školske klupe i da će to biti drugi, blaži talas.

“ Mi sada imamo mali pad kako u broju obolelih tako i u broju umrlih. Preciznije  ćemo znati tek kada se sve završi  i kada se epidemija “obradi”. Imali smo dobar potez  da škole produže raspust i to je ipak značajno da će deca i roditelji biti malo bezbedniji . Moramo očekivati da sa polaskom u školu sledeće nedelje počne ponovo da raste broj obolelih i možda krajem februara  da dostigne novi vrh epidemije. To će ipak biti daleko manje nego što smo do sada imali. Za očekivati je da nećemo imati tako ozbiljnu situaciju kakvu smo imali u ovih prethodnih 15 , 20 dana. Važno je da ne očekujemo da će se epidemija zaustaviti, već će trajati barem do polovine ili kraja marta. To je normalni i prirodni tok epidemije” rekao je dr Tiodorović.  

Upoređujući broj obolelih i umrlih od gripa koji je harao pre dve godine u Domu zdravlja tvrde da nema velike razlike.

“ Kada pogledate broj umrlih , koji je zvanično objavljen u vezi sa gripom prema broju umrlih koji godinama statistički kruži u  Srbiji,  to je da na 3700 obolelih od gripa se desi jedan smrtni slučaj. Znači isti je broj  broj i tada i sada” rekla je dr Danijela Cvetković, načelnica Opšte medicije Doma zdravlja u Nišu.

Epidemiolog dr Tiodorović misli drugačije, da je broj umrlih sada veći  i da ta činjenica svedoci da virus AH1 N1 sada ima ozbiljnije posledice. On je naveo da jeu Srbiji zbog gripa u 2017. godini umrlo 17 osoba, a da je u 2018. godini preminulo je 15 osoba.

Dr Tiodorović kaže da je u okolnim državama  koje imaju manji ili sličan broj stanovnika u kojima je takođe bilo epidemije gripa, kao što je Hrvatska i Mađarska, bilo više umrlih od komplikazije ove bolesti, a u nekim je taj broj duplo veći nego u Srbiji.

“ U celoj Evropi je grip napravio ozbiljan problem.  Moguće je da je virus AH1N1 ima subtipove i da su se subtipovi momešali i da je neko imao nesreću da ga je pogodio onaj teži”,

Lekari kažu da nema razloga za strah, ali da treba biti oprezan i da je najbolja preventiva vakcinacija kao i da se treba ponašati u skladu sa uputstvoima  u slučaju epidemije . To je izbegavanje okupljanja, stalno pranje ruku, izbegavanje zatvorenih prostorija u kojima se puši , nošenje maske.

Svaki pacijent koji ulazi u Dom zdravlja dobija masku ukoliko želi da je nosi.

Svi ovi podaci čuli su se u sali Skupštine grada Niša   gde je održana  tribina o gripu i prevenciji gripa. Tribinu je organizovao  Savet za zdravstvo GrO SNS-a Niš, na čelu sa prof.dr Zoranom Perišićem, koordinatorom prof. dr Miloradom Jerkanom i sekretarom Saveta Danijelom Nešić, a  organizatori kažu da i pored toga što je organizator Savet za zdravstvo gradskog obora SNS-a i  namenjena je svim građanima Niša. 

  

Predavači ove tribine bili su: mr sci. med. spec. Danijela Cvetković spec.opšte medicine – načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Niš, prof. dr Branislav Tiodorović spec. epidemiologije – predsednik Saveta za zdravlje grada Niša

Kao što smo već pisali epidemija gripa proglašena je u Nišu pre desetak dana.

 Od pojave gripa u Nišu do 9. februara, kada su nadležne institucije prestale da saopštavaju informacije o toj bolesti, Institut za javno zdravlje Niš prijavio je 3.700 obolelih od gripa, a Klinika za infektivne bolesti potvrdila je smrt šestoro pacijenata.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” broj obolelih od gripa smanjen je u celoj Srbiji u proseku za 12 odsto.  Prema istom izvoru  u Srbiji je od gripa umrlo 29 ljudi, a prijavljeno je 104.687 slučaja obolelih u poslednjih šest nedelja.

Prema nezvaničnim informacijama u niškoj Klinici za infektivne bolesti od posledica gripa pre nekoliko dana , tačnije 15. februara preminuo je  61-godišnji muškarac, a dan kasnije i 64-godišnjak iz Vranja.

 Međutim, o ovom nema zvaničnih izjava iz Kliničkog centra.  

Večerašnji organizatori tribine smatraju da nema panike među ljudima i što se tiče gripa a, da podaci “nisu prekriveni velom tajne” već je jedino “Batut” ovlašćen da daje informacije o broju obolelih i umrlih.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare