Miletić: Izmestiti naplatnu rampu iz Malče u Prosek

NIŠ

Izmestiti naplatnu rampu iz Malče u Prosek,  rekonstruisati  lokalni put od Vrežinskog bulevara do Malčanske Petlje i prugu od Niša do Zaječara, predlaže predsednik Ujedinjene seljačke stranke i narodni poslanik Skupštine Srbije Milija Miletić.

Od sutra u Nišu,Svrljigu, Knjaževcu i Zaječaru građani će moći da potpišu peticiju kojom se traži da se izmeni projekat i izmesti naplatna rampa sa Malčanske petlji na deo novog auto puta (AA2)  iznad Proseka, u delu auto puta posle izdvajanja za Nišku Banju, iz pravca Beograda ka Pirotu. Pored toga on inicira da se potpuno rekonstruiše lokalni put od Vrežinskog bulevara do Malčanske petlje , (koji je nastavak Knjaževačke ulice u naselju Pantelej), koji se koristi kao alternativni put od Niša i kao put koji vodi kroz industrijsku zonu. Treći zahtev odnosi se na hitnu rekonstrukciju prige od Niša prema Zaječaru – ovo je danas na konferenciji za novinare izjavio Milija Miletić, predsednik Ujedinjene seljačke stranke i narodni poslanik Skupštine Srbije.

 Miletić smatra da bi se izgradnjom naplatne rampe u Malči, čiji projekat je već usvojen od nadležnih, vozila iz jugoistočne Srbije usmerila isključivo na ulaz u Niš preko Donje Vrežine i Knjaževačke ulice. To bi prema njegovim rečima preopteretilo saobraćaj na ulazu u Niš. Vozila  bi bila usmerena na deonicu puta od Malče do Donje Vrežine,a ta deonica , kako kaže Miletić je u lošem stanju i mora se rekonstruisati. Njegov predlog je da se  naplatna rampa izgradi nekoliko stotina metara dalje na mestu uključenja puta iz pravca Niške Banje na autoput. Miletić je rekao da je neophodno rekonstruisati deonicu puta u dužini od oko šest kilometara od Malče do Niša.

Pre samo nekoliko dana potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je zatvorila za saobraćaj železničku prugu od Niša prema Zaječaru i naložila njenu rekonstrukciju. Milija Miletić je danas kazao da je više puta na skupštinskoj govornici ukazivao na opasnost prevoženja cisterni sa opasnim materijama na toj pruzi dok se ona ne renovira. Sada insistira da što pre počnu radovi na njenoj rekonstrukciji. Podsetio je da je pre desetak godina bila inicijativa da se ta pruga ugasi ali su se on i mnogi iz tog kraja pobunili jer je to žila kucavica i neophodno je imati tu prugu bez koje bi mnoga preduzeća siz istočne Srbije prestala da postoje jer ne bi mogli da otpreme svoje proizvode.

“Železnička pruga od Niša prema Zaječaru je od vitalnog značaja kako za putnički, tako i za transportni saobraćaj. Preduzeća u jugoistočnoj Srbiji ne bi mogla da posluju bez ove pruge. Ali, potrebna je ozbiljna rekonstrukcija, koja će omogućiti maksimalnu bezbednost vozova i njihovu veću brzinu. Do sada su se na pojedinim deonicama pruge vozovi kretali izuzetno malim brzinama zbog lošeg stanja infrastrukture”, rekao  je Miletić.

Miletić je na današnjoj konferenciji rekao da do početka godine  osovinsko opterećenje na prugama bilo je dozvoljeno do 18 tona nosivosti, a od 2019. godine, po novim propisima odobreno je da osovinsko opterećenje pruge bude do 22 tone,  pa se pita da nije upravo ovo uticalo da dodje do neželjenih situacija.Oko 45% pruga u Srbiji ima dozvoljeno osovinsko opterećenje od 22,5 t, dok je na 30% pruga to opterećenje ispod 16 t.

Kako Milija Miletić kaže postoje najave nadležnih i da će biti rekonstruisana pomenuta deonica puta od Malče do ulaza u Niš, odnosno Donje Vrežine, te se inicijativom želi dobiti i svojevrsna potvrda nadležnih da će to zaista i biti urađeno.

Sve ove zahteve narodni poslanik Milija Miletić poslaće  Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture , potoj javnom preduzeću “Putevi Srbije” i gradonačelniku grada sa zahtevom da pokrenu postupak i preduzmu mere iz svoje nadležnosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare