U Nišu „Jedan slatkiš – jedan osmeh“

NIŠ

Učenički parlament Osnovne škole „Dr Zoran Đinđić“ iz niškog naselja Brzi Brod jedan je od prvih koji se priključio akciji Verskog dobrotvornog starateljstva Eparhije niške „Dobri Samarjanin“ – „Jedan slatkiš – jedan osmeh“.  Učenici, direktorka škole Dragana Stevanović i koordinator VDS-a otac Siniša Nikitović dogovorili su pripremu paketića i  podelu ugroženima. Učenici ove škole su pozvali svoje vršnjake da se pridruže ovoj akciji naglašavajući da njihovo malo nekome znači puno. Versko dobrotvorno starateljstvo  Eparhije niške „Dobri Samarjanin“ je svojevrsna fondacija koja se stara o ugroženim porodicama, pojedincima i ustanovama. Biće ovo prvi put u Srbiji da se u jednom gradu pokrenu sve škole za jednu akciju i primer ostalim gradovima u zemlji.

                               „Akciju „Jedan slatkiš-jedan osmeh“ blagoslovio je i  vladika niški Arsenije, a cilj ja de se obezbede paketi sa slatkišima ua decu čije porodice to ne mogu da priušte, a kako kaže otac Sinša Nikitivoć u kućnim budžetima onih koji učestbuju u toj akciji to se neće ni osetiti, a nekome će izmamiti osmeh na licu.

                                 „Cilj nam je da u ovoj akciji da prvenstveno probudimo srca tih ljudi koji imaju i da to učinimo sa vama, malim-velikim ljudima, i da pokrenemo starije. Da nama starijima pokažate kakav čovek treba biti. Da nikada ne znamo kada će čoveku biti potrebna pomoć.Da to možete pokazali ste u prošloj akciji. To je bila i vaša poruka ostalim školama, a sada smo u ovoj akciji pozvali i ostale škole u gradu da vam se pridruže“, kazao je otac Sinipa Nikitović koji je krajem proteklog vikenda posetio OŠ „Zoran Đinšić“ i razgovarao sa učenicima o novoj akciji.

                             Direktorka škole Dragana Stevanović je naglasila da je zbog akcija koje učenici pokreću ili im se pridružuju ponosna na njih.

                              „Naši učenici su izuzetno zainteresovani za ovakve akcije i to rade odgovorno. Oni se sami organizuju za svaku akciju pa i za ovu. Kada je stigao dopis nije potrebno da se puno dogovaramo oko toga da li će se priljučiti ili ne, to se jednostavno podrazumevalo. Istog trenutka Učenički parlament se uključio u akciju „Jedan slatkiš-jedan osmeh, obavestili su svoje vršnjake o tome i akcija je u toku. Najvažnije je da razvijemo osećaj jedni za druge, da pazimo jedni na druge i kada postoji potreba da se nekome pomogne to i učinimo. Naša deca se dobro osečaju kada nešto daju, jer ko daje taj i dobije“, kaže direktorka škole Dragana Stevanović.

                               U svakom od paketića koje učenici naprave nalaziće se i poruka za njihove vršnjake kojima su oni namenjeni. To je ideja članova Učeničkog parlamenta.

                                „Ideja je i da uz poruku napišemo i svoj broj telefona tako da naš drug kome bude uručen paket koji je neko od nas pripremio može da nas pozove i da se čujemo i jedni drugima čestitamo praznike“, kažu osnovci iz Učeničkog parlamenta.

                              Učenici OŠ „Dr Zoran Đinšić“ su već učestvovali u jendoj od akcija Verskog dobrotvornog starateljstva Eparhije niške  kada su za ugrožene porodice pravili pakete sa namerincima i sredstvima za higijenu.

                         „Cilj nam je da posetimo sve one koji su ugroženi, a iza nas je na desetime obnovljenih kuća, na stotine akcija koje smo organizovali a koje nisu ni malo male. Početak je bio teđak, ali sada za nas znaju u celoj Srbiji pa i u Evropi jer nam pomoć stiže i iz mnogih evropskih zemalja. Pomognemo svakome ko nam se obrati i nema dobijanja, a pomognemo onoliko koliko možemo“, kaže otac Siniša Nikitović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare