Očitavanjem QR koda do saznanja o stepenu zagađenja vazduha

NIŠ

U ulici Nikole Pašića preko puta zgrade Skupštine Grada i na uglu Dušanove kod nekadašnje kafane “Stara Srbija” postavljeni su bilbordi sa QR kodom koji će prilikom skeniranja građanima na slikovit način prikazati stepen zagađenja vazduha u Nišu. Time je otpočela kampanja Pokreta „Kreni Promeni“ pod nazivom “Istina o zagađenju – imam pravo da dišem”. Kampanja obuhvata 25 gradova u Srbiji, a za početak kampanje izabran je Niš kao jedan od najzagađenijih gradova u zemlji. Osim u Nišu ovi bilbordi će biti postavljeni i u Vranju i Leskovcu.

                       Savo Manojlović iz pokreta „Kreni- Promeni“  ističe da je zagađenje problem koji se tiče svih nas i da moramo zajednički da ga rešavamo.

                       „Smatramo da ovaj problem koji dotiče sve ljude bez obzira na partijsku knjižicu, političku pripadnost ili bilo koju razliku i želimo da kažemo da su nam svi gradovi bitni. Akcija kreće iz Niša baš iz razloga što je on jedan od najvećih i najvažnijih gradova u Srbiji“, objašnjava Manojlović.

                     Manojlović  ističe da su predlagali niz različitih rešenja od postavljanja filtera, do većeg budžeta za mala kućna ložišta, ali i davanja medijskog prostora ovoj temi, ne samo na pojedinim, već na svim medijima uključujći i Javni servis, kome je kako kaže to i zakonska obaveza, jer je važno da građani znaju kada god je zagađenje povećano kako bi se zaštitili, te da je malo toga urađeno.

                  „Mi za sada želimo da držimo u fokusu tu temu zagađenja vazduha.  Vlada je usvojila program vezan za zaganjenje vazduha i mi ćemo nastaviti da ih pritiskamo da delove tog programa počne da se primenjuje jer praksa pokazuje da pritisci građana daju rezultate“, kazao je Manojlović.

                   Anđelija Stanimirović, lokalna kordinatorka  za „Kreni-Promeni“ kaže da je važno što je kampanja počela baš iz Niša, koji je među najzagađenijim gradovima u Srbiji, kako bi se podigla svest o ovom, značajnom problemu. Objašnjava da su bilbordi postavljeni u ulici Nikole Pašića preko puta Skupštine Grada i na uglu Dušanovoj kod nekadašnje kafane „Stara Srbija“ jer su to najprometnija mesta u gradu, kao i da će sem u našem gradu biti postavljeni u Vranju i Leskovcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare