Ines Arsenijević, pobednica na takmičenju u besedništvu

NIŠ

Ines Arsenijević je pobednica takmičenja u besedništvu koje je organizovala  Prva niška gimnazija  “Stevan Sremac” povodom jubileja – proslave 144. godišnjice. Takmičenje je okupilo  dvanaestoro mladih bedebika na finalnom takmičenju u besedništvu koji su pred tročlanim žirijem pokazali svoje umeće. Beseda učenice najstarije niške gimnazije, Ines Arsenijević koja je i sama pripovedač, oduševila je žiri i osvojila prvo mesto. Drugo mesto pripalo je Doroteji Paunović, učenici Prve niške gimnazije „Stevan Sremac”, a treće Isidori Jovanović iz Gimnazije „Svetozar Marković”. “Jer, pripovedač i njegovo delo ne služe ničemu ako na jedan ili drugi način ne služe čoveku i čovečnosti”, misao nobelovca Ive Andića, bila je tema ovogodišnjeg takmičenja u besedništvu.

                      „Prijavila sam se za ovo takmičenje znajući da želim svoj život da posvetim književnosti i stvaranju umetničkih dela. Takmičenj je za mene bila prilika gde mogu da se iskažem, da pokažem sebe u pravom svetlu da me vidite onakvom kakva ja u bizi i jesam“, kaže pobednica Ines Arsenijević i dodaje da su joj časovi na predmetima Srpski jezik i književnost i Jezik, mediji u kultura dosta pomogli prilikom besede, ali i javnog nastupa.

                      Ines je, kako kaže, u besedi koju je govorila iznela  svoj stav o književnosti, pripovedanju i o tome zašto želi da se bavi pisanjem.

                 „Kao neko ko voli da piše i stvara mislim da je ova tema dosta pogodila mene i ponašla sam se u njoj na jedan drugačiji način. Mogla sam da iskažem svoje mišljenje i u isto vreme govorim o pripovedaču kao takvom koji iznosi svoje emocije i budi sećanja ljudima. Mišljenja sam da pripovedači imaju vrlo značajnu ulogu jer zbog njih ostaje ono što imamo danas“, kaže ova gimnazijalka.

                       Na konkurs za takmičenje u besedništvu koji je bio otvoren do 15. novembra, stigao je veliki broj beseda, a  zadatak da  se izdvoje finalisti koji su svoje retoričke veštine predstavili u okviru svečanog obeležavanja Dana škole, nije bio nimalo lak. Cenilo se sadržaj, kvalitet, sadržaj i dužina govora, stil, kreativnost, originalnost, izražajanost, emocija i odnos sa publikom, a o najboljima su odlučivali dr Ivan Ilić sa Pravnog fakulteta, dr Nina Sudimac sa Filozofskog fakulteta i Sanja Krstović, glumica Narodnog pozorišta.

                          „Imali smo dvostruki zadatak da sagledamo i sadržinu njihovih beseda, ali i da uzmemo u obzir, vrlo bitno, a to i njihov javni nastup, na koji način su oni sve svoje misli oblikovali preneli najpre na papir,a onda ih nam predstavili. Mislim da je zbir svih tih elemenata doprineo da mi imamo tri kvalitetna mesta“, kaže doc. dr Nina Sudimac .

                            Članovi žirija ističu da u društvu često postoje predrasude o mladima, a li takmičenje organizovano povodom važnog jubileja Prve niške gimnazije pokazuje nešto sasvim drugačije. Tome u prilog, kažu oni koji su ih ocenjivali govor, i interesovanje mladih za temu ispirisanu delom našeg nobevolva Ive Andrića, a koji su dvoje besede utrkali sopstvene misli i osećanje ispirisane rečima književnog velikana.

                          „Vrlo često volim da kažem da su mladi mnogo bolji nego okolnosti oko njih, a to pokazuje i ova tema. Mi smo pre svega robovi predrasuda da mladi ništa ne čitaju, da se bave sredstvima javnog informisanja, da čitaju samo skraćene tekstove, ali ono što sam danas čuo me ohrabruje i govori da oni misle o svojoj budućnost“, kaže član žirija dr doc. Ivan Ilić sa Pravnog fakulteta u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare