U Nišu je organizovana velika akcija prikupljanja staklene ambalaže

NIŠ

U Nišu je organizovana velika akcija prikupljanja staklene ambalaže u okviru projekta “Upravljanje staklenom amabalažom na Zapadnom Balkanu”. Na teritotriji grada postavljeno je 300 reciklažnih kontejnera sa ciljem povećanja reciklaže za 20 odsto. Nišlije koje su donele nekoliko staklenih tegli  ili boca dobijale su simbolične poklone, ali je cilj ove akcije bio, pre svega, da se podigne svest kod građana o značaju recikliranja koja je svojevrsni preduslov očuvanja životne okoline. Organizator je organizovao i kviz znanja o reciklaži ambalažnog otpada.  

                          

“Ovaj događaj je veoma značajan za podizanje svesti naših sugrađana o značaju recikliranja. Projekat ima svoje ciljeve a jedan od njih je i da se u naredne tri godine podigne količina stakla koja se reciklira za 20 procenata.Na dobrom smo putu da ostvarimo i veći procenat od toga obzirom da od nedavno, od kada imamo donaciju zvona za odlaganje staklenog otpada, imamo 4 do 4,5 puta više stakla nego što smo imali ranije sa posudama koje smo posedovali”, kazao je direktor JKP “Mediana” Ivan Mihajlović.

                            Grad Niš ovu akciju sprovodi u partnerstvu sa organizacijama NALED, GIZ i kompanijom “Sekopak”.

                         “Trista zvona koja je Grad dobio putem donacije nisu raspoređena samo u užem gradskom jezgru. Ona se nalaze i u rubnim delovima grada i u seoskim sredinama.Učinili smo to jer je jako značajno da podignemo svest naših sugrađana o sortiranju i odlaganju komunalnog otpada u posudama koje su tome namenjene”, ističe zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

                           Projekat “Upravljanje staklenom amabalažom na Zapadnom Balkanu” sprovodi se ne samo u Srbiji, već i u Severnoj Makedoniji i Bosni.

                           “U Srbiji pored Niša, uključeni su i gradovi Kruševac, Varvarin i Sombor i reakcije građana su za sada dobre. Akciju pratimo od aprila kada su kontejneri postavljeni na ulice grada. Za četiri meseca, od aprila do jula, u poređenju sa 2019.godinom kada je sakupljeno 44 tene staklene ambalaže, 2021. godine sakupljena je 81 tona”, kažu organizatori akcije.

                           Reciklažom staklenog otpada značajno čuva priroda i životna okolina jer je za razlaganje stakla potrebno 5 hiljada godina i koji zbog toga dugotrajno zagađuje prirodnu sredinu.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare