Tageblat: Srbija i Mađarska osećaju posledice igranja na kartu kineske vakcine

LUKSEMBURG-BEOGRAD-BUDIMPEŠTA

U Srbiji i Mađarskoj je imunizacija protiv korona virusa zahvaljujući kineskoj i ruskoj vakcini rano počela, ali u te dve zemlje sada počinje vakcinacija trećom dozom, i to dobrim delom i zbog sve više sumnji u efikasnost kineske Sinofarm vakcine, piše luksemburški dnevnik Tageblat.

Mađarske vlasti, piše list, svoje su brzopleto okretanje kineskom Sinofarmu posredno priznale pozivom građanima da kao treću dozu prime neku drugu vakcinu, ali Beograd iz političkih i ekonomskih razloga ne želi otvoreno da se odrekne Sinofarma.   

Tageblat navodi da su Beograd i Budimpešta zahvaljujući ruskoj i kineskoj vakcini početkom godine rano i brzo počeli sa masovnom vakcinacijom.

“Zbog brzog davanja dozvole i imunizacije kineskim Sinofarmom i ruskim Sputnjikom,  desno-populističke vlade dve susedne zemlje su se nedeljama hvalile da su evropski šampioni u vakcinaciji”, podseća list.    

U međuvremenu je, kako navodi lusemburški dnevnik, stopa vakcinacije u obe zemlje ispod evropskog proseka.

“Ali nije vremenski faktor razlog zbog kojeg su dva bivša predvodnika u vakcinaciji već počela da daju treću dozu vakcine. Pre svega kod rizične grupe starijih osoba, efikasnost u obe države intenzivno korišćene Sinofarmove vakcine pokazala se slabom”, piše list.

Tageblat navodi da su mađarske vlasti dugo kao neosnovane odbacivale sve brojnije pritužbe građana vakcinisanih Sinofarmom da gotovo uopšte nemaju antitela, ali da su analize potvrdile sumnje u njeno veoma ograničeno dejstvo kod starijih osoba.

Iako se, kako piše list, “u Budimpešti ne čuje priznanje da se možda brzopleto igralo na kartu kineske vakcine, indikativno je da se u Mađarskoj od početka meseca kod započetih vakcinacija trećom dozom snažno polaže na ukrštanje vakcina”.

Dnevnik objašnjava da je Mađarima preporučeno da oni koji su prvo primili inaktiviranu vakcinu Sinofarm, sada treba da se prime neku mRNA vakcinu poput Fajzera ili Moderne ili vektorsku vakcinu poput Jansena ili Astrazeneke, ali da i oni koji su primili neku od tih vakcina sada dobiju neku drugu.

Sličnu je preoporuku krajem jula i u Srbiji dao nacionalni koordinacioni tim za vakcinaciju, ali je ona povučena neposredno pre početka davanja treće doze.  Umesto toga, Beograd predlaže da se ostane pri dosadašnjoj vakcini, ili da se ona promeni u dogovoru sa lekarom.

“Pored političkih obzira prema Pekingu, verovatno su i ekonomski razlozi odvratili Beograd od otvorenog distanciranja od Sinofarma. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još u martu najavljivao izgradnju fabrike za proizvodnju Sinofarma, a sada preti opasnost da ostane da sedi na zalihama od 1,6 miliona doza Sinofarmove vakcine”, kostatuje luksemburški Tageblat.

Izvor: EURACTIV.rs

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare