U Nišu 97,4 posto vakcinisanih protiv malih boginja

NIŠ

U  Nišu je 97,4 % stanovništva primilo MMR vakcinu što bi trebalo da znači da je stvorena brana za dalje širenje epidemije malih boginja.

“ To je odlična stvar i zahvaljujem građanima što su se odazvali, jer sada ovo može da bude ozbiljna barijera za epidemiju. To nam je jedini izlaz iz ove situacije “ rekao je ministar zdravlja Zatibor Lončar prilikom obilaska Kliničkog centra u Nišu.  “Ovo može biti ozbiljna barijera jer epidemija je krenula sa juga Srbije, tačnije sa Kosova, želim da se nastavi tako I to nam je jedini izlaz. U  jednom mementu došli smo u situaciju da se medicinom bave ljudi koji nisu prošli pored Medicinskog faklulteta i na žalost posledice smo videli jer imamo i smrtne slučajeve i teško obolele – rekao je Lončar.

 Lončar je dodao  da je 2016. godine u Nišu obuhvat vakcinisanih bio 56,9 odsto, dok je sada skočio za 40 odsto.

“Danas imamo epidemiju za koju nije postojao nijedan razlog, imamo smrtne slučajeve, teško obolele, lečenje obolelih koje nismo planirali i sve ono što nije moglo da se očekuje u 21. veku”, rekao je Lončar.

U Srbiji ima više od 30.000 dece koja još nisu vakcinisana ali ima dovoljan broj vakcina I za njih ali I za medicinske radnike koji se sada vakcinišu. Najkritičnije je u Beogradu I Kragujevcu. Za nekoliko meseci koliko traje epidemija morbila 2.300 osobe su obolele od malih boginja a kod 268 je došlo do komplikacija. Od komplikacija je pet osoba umrlo.

Ministar Lončar je istakao da će sud doneti odluku o onima koji su odbili vakcinaciju.

Nišu je do juče bilo potvrđeno 516 obolelih od morbila od čega je zbog komplikacija umrlo dvoje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare