U Nišu 200 miliona za fasade

NIŠ
U 2017. godini jedanaest zgrada u Nišu trebalo bi da dobije novo ruho. Predviđena je obnova fasade Gradske kuće, zgrade Simfonijskog orkestra, zgrade Milorada Vasića, zadužbine Bore Jovanovića, Narodnog muzeja, Pravnog i Ekonomskog fakulteta i Železnice, Narodne biblioteke, Narodnog pozorišta, zgrade Grčkog konzulata, zgrade Crvenog krsta i zgrade Zavoda za plućne bolesti. .

Grad Niš predao je projekat za uređenje fasada Vladi republike Srbije kako bi dobili 200 miliona dinara koje je obećao premijer Akeksandar Vučić tokom posete Nišu. Vrednost radova je 209 miliona dinara, ali Vlada novac neće poslati u Niš sve dok projekat ne bude prihvaćen.  Nadzorni organ kontrolisaće trošenje novca.

Opšti kriterijumi su: kulturno-istorijski značaj, stepen neophodnosti intervencije koja podrazumeva sanaciju spoljašnje fasade kroz rekonstrukciju fasadnih elemenata I krovova, zamenu ili reparaciju stolarije, unapređenje karakteristika objekata i unapređenje dekorativne rasvete objekata. Kao krajnji kriterijum je uzeta i lokacija objekta – kažu iz gradskog projektnog tima..

Trebalo bi, prema planovima Grada, da se nakon potvrde odobrenja sredstava za finansiranje sa uređenjem fasada počne u proleće 2017. Godine, a da svi radovi budu završeni do kraja građevinske sezone. Javna nabavka za izbor izvođača radova biće sprovedena tokom prvog kvartala 2017. godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, prilikom zasedanja Vlade u Nišu obećao je da će grad dobiti novac za uređenje fasada. Na Skupštini održanoj krajem oktobra  on je istakao da neće slati novac u Niš sve dok ne dobije projekat.

“ Sve ćemo uraditi dekorativno, biće takav i Beograd i Niš i Novi Sad, daćemo novac i za mnoga druga mesta koja smo obišli. Ali oni nama traže pare jer im je problem keš koji nemaju. Rekao sam, dostavite prvi projekat i evo vam pare. Samo to molim predstavnike lokalnih samouprava nemojmo da dajemo novac i da nam to nestane. Dajte projekat, mi ćemo pratiti kako to napreduje i moramo da budemo strogi da ne bi upali u problem”,  poručio je tada Vučić lokalnim samoupravama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare