U Narodnom muzeju u planu za 2023. godinu dve velike izložbe i sanacije

LESKOVAC

Leskovački Narodni muzej u narednoj godini, po rečima direktora Nebojše Dimitrijevića, pored uobičajenih aktivnosti koje muzej svake godine sprovodi, očekuju investicione aktivnosti na sanacijama Gradske kuće i kuće Koste Stamenkovića, a postoji i nada da će muzej dobiti lift za osobe sa invaliditetom.

„Imaćemo i pet umetničkih izložbi. Nastavljamo sa racionalizacijom i sa revizijom svih zbirki. Muzej sledeće godine slavi 75 godina rada, tako daje to vreme i da se podvuče neka crta, kako bi se odgovorilo na pravi način nekim budućim vremenima, a imaćemo i dve velike izložbe.“

Prva izložba je „O fabrikama i radnicima“ koju su zajednički uradili Muzej Jugoslavije i Muzej nauke i tehnike iz Beograda, a u priređivanju izložbe svoj doprinos je dao i Narodni muzej Leskovac svojim predmetima iz istorijske i etnološke zbirke. Izložba je nagrađena nagradom IKOM komiteta za najbolju muzejsku izložbu u 2021. godini. Izložba prati pet industrijskih lokaliteta koji na paradigmatičan način predstavljaju razvoj i funkcionisanje industrije na ovim prostorima u različitim istorijskim, političkim i društvenim okolnostima. Prezentovana građa obuhvata industrijske proizvode, brojne fotografije, video materijal, predmete i dokumentaciju.

Izložba kojom se planira obeležavanje 75 godina od osnivanja muzeja je „Ručno vatreno oružje“, koja je korak u prikupljanju, obradi, konzervaciji i kataloškom prezentovanju muzejskih predmeta iz zbirke „Oružje i vojna oprema“, skupljenih u proteklih 75 godina i koji će biti izloženi u stalnoj postavci.

Neće izostati ni štampanje raznih publikacija, kataloga i monografija. U planu je i nastavak rada na digitalnoj promociji muzeja, gde se uvodi nova rubrika u okviru koje će se pratioci upoznati sa kustosima, koji će biti usnimljeni i u kratkim video formama ispričati po koju zanimljivu priču o predmetu, događaju, datumu… U cilju privlačenja većeg broja dece odlaziće se u posete školama i vrtićima na teritoriji garda, ali i šire. Muzej će u narednoj godini morati da razreši i neke probelme. Pored pomenutih sanacija muzejskih zgrada, tu su i problemi sa neodgovarajućim uslovima čuvanja, transporta i izlaganja umetničko-istorijskih predmeta, zatim prilagođavanje delatnosti i aktivnosti sa današnjim tokovima razvoja muzeologije, te problemi u nedostatku kadrova iz muzeologije, IT stručnjaka, bibliotekarstva, istorije, marketinga.

Predviđeni izdaci muzeja u 2023. godini su 89.885.000 dinara. Iz budžeta grada je obezbeđeno 86.419.000, iz sopstvenih prihoda 1.457.000, a od prihoda iz drugih izvora 2.009.000.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare