Traže izbacivanje derivacionih mini-hidroelektrana iz Prostornog plana Vlasotinca

VLASOTINCE

Na današnjem sastanku sa predsednikom opštine Vlasotince Bratislavom Petrovićem ekološki aktivisti iz tog mesta i predsednik mesne zajednice Dadince tražiće  izbacivanje derivacionih mini-hidroelektrana iz Prostornog plana ove opštine, rečeno je Regionalnoj informativnoj agenciji JUGpress.

Meštani Dadinca su na barikadama u svom selu dan i noć od 15. decembra u nameri da odbrane svoju Rupsku reku od izgradnje još jedne mini hidroelektrane.

U pokušaju da spreče uništavanje reke koja ovom selu bukvalno život znači,  danas će predstavnik ovog sela i neformalne grupe ”Bitka za Vlasinu”  zatražiti od predsednika opštine zatražiti vandrednu sednicu Skupštine  sa jendom tačkom dnevnog reda, da se iz Prostornog plana Vlasotinca izbace sve lokacije predviđene za izgradnju derivacionih mini-hidroelektrana.

Prema Prostornom planu na teritoriji Vlasotinca je  bila u planu gradnja 13 derivacionih mini-hidroeletkrana, do sada je izgrađeno pet . 

Ako bude usvojen zahtev Vlasotince bi bilo druga opština u Srbiji koja je donela takvu odluku, posle Soko Banje.

Strućnjaci navode da su dozvbole za izgradnju treće mini-hidrocentrale nezakonito izdate a nije im predhodila ni javna rasprava niti istraživanje uticaja na životnu sredinu. 

Privatni investitor Water Green Energy iz sela Kumarevo  je ranije već izgradio dve mini hidroelektrane na Rupskoj reci a u nameri da započne i izgradnju treće mašine su  stigle u Dadince ranom zorom , pod okriljem mraka, dan posle protesta u Vlasotincu.

Od tad mešani Dadinca već 20 dana dežuraju pored svoje reke a na barikadama su proveli i novogodišnju noć.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare