U Medveđi otvorena izložba posvećena Gračanici

MEDVEĐA

Povodom predstojećeg Dana državnosti Srbije u Kulturnom centru opštine Medveđa otvorena je izložba , tematski posvećena Gračanici, poslednjoj i najpoznatijoj zadužbini Kralja Milutina Nemanjića. Bradić je izložbu prvi put postavio prošlog novembra u Zubinom potoku. Svi likovi koji se pojavljuju na slikama , od Hrista i Bogorodice do seljanke sa svećom traže duhovni okvir u Gračanici.

Prelivanje boja jeseni i neba na Bradićevim slikama u funkciji su traganja za prvobitnim prizorom pred kojim se našao Kralj Milutin kada je došao na mesto gde će podići Gračanicu, i to je traganje za bojama budućeg veka.

Nikola Bradić je jedan od osnivača likovne kolonije akvarela „Gazivode“, autor više tematskih izložbi u Srbiji i inostranstvu i trenutno je direktor i urednik multimedijalnog programa Pokrajinskog kulturnog centra Priština u Leposaviću.

Izložbu je u prisustvu brojne publike otvorio direktor Kulturnog centra Medvđa, Nebojša Jakšić , koji je upoznao prisutne sa umetničkim ostvarenjima Nebojše Bradića.

Muzički deo izložbe je na akustičnoj gitari uz stihove duhovnih pesama izveo Predrag Gikić, saradnik Kulturnog centra.

U holu je izložen i fotoprint originalnog Ustava iz 1835, koji će zajedno sa slikama Nikole Bradića biti deo postavke otvorene za javnost u narednih 15 dana.

Izložba je dostupna svakog radnog dana od 07-15 časova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare