U Leskovcu održana sednica Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine : Ne želimo socijalnu pomoć, hoćemo da radimo

LESKOVAC

Treća sednica petog saziva Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine održana je u skupštinskoj sali Grada Leskovca. Članove saveta pozdravio je gradonačelnik Goran Cvetanović koji je rekao da je uveren u to da će boravak predstavnika Nacionalnog saveta u Leskovcu iznedriti brojne benefite za stanovnike romske nacionalne manjine.

Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, pojasnio je razlog zbog čega se sednica održava u Leskovcu.

„Nama je cilj da se sednice održavaju u različitim gradovima Srbije kako bismo Savet spustili na lokalni nivo, da se i lokalnim medijima govori o aktivnostima Nacionalnog saveta. Mi smo imali sastanak sa gradonačelnikom Cvetanovićem i ja sam oduševljen rezultatima koje Grad Leskovac ima u procesu integracije Roma. Posebno smo ponosni na Dom kulture Roma, koji je jedinstvena kulturna ustanova u Srbiji, osnovana od strane grada Leskovca”, rekao je Nakić.

Dodao je i sledeće “voleli bismo da i druge lokalne samouprave slede taj primer, jer mi želimo da promovišemo romsku kulturu, jer je najjače sredstvo za borbu protiv predrasuda koje prema Romima, na žalost, još uvek postoje. Činjenica je i da je socijalna distanca između Roma i većinskog stanovništva iz dana u dan sve manja, što je rezultat odgovorne socijalne politike koju vode grad Leskovac i država. Odgovornost jedne vlasti se ogleda upravo u odnosu prema najugroženijim kategorijama stanovništva, a grad Leskovac je primer dobre prakse kako se treba pristupiti rešavanju problema Roma. Obično su se ranije neki hvalili time da su se povećala socijalna davanja za romske porodice, da se povećao broj korisnika socijalne pomoći, ali mi je drago što se Leskovac hvali da se smanjuju socijalna davanja za romsku populaciju. To je ono što mi želimo, da radimo i zarađujemo, ne želimo da budemo korisnici novčanih davanja. Leskovac je jedan multikulturalan grad koji neguje različitosti i zato smo mi, kao građani Srbije ponosni na grad Leskovac i čast nam je da možemo da sarađujem, “ dodao je Nakić.

Miroslav Alilović, predstavnik Leskovca u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine, dodao je da se na sastanku predstavnika Nacionalnog saveta Roma sa predstavnicima leskovačke lokalne samouprave razgovaralo o formiranju jednog skupštinskog radnog tela koje će se baviti prioritetnim problemima Roma.

„Naš cilj je rešavanje problema Roma počev od obrazovanja, stanovanja, zdravstva, socijalne zaštite, službene upotrebe jezika i pisma… Ali, sve to kroz institucije sistema i poštovanje zakonskog okvira. Jedino na taj način možemo dostići našj cilj – da budemo ravnopravni građani na nivou cele Republike Srbije. Druga jako bitna stvar je da smo dobili zeleno svetlo za formiranje Kancelarije za inkluziju Roma, na osnovu Strategije za socijalno uključivanje Roma, gde ćemo implementirati sve najbitnije lokalne nacionalne planove planove koje naša radna grupa i koordinatorka Aleksandrom sa svojim timom uveliko priprema. Sve to je vrlo bitno za jačanje saradnje lokalne samouprave sa romskim zajednicama, sa predstavnicima verskih zajednica, sa istaknutim pojedincima romske nacionalne manjine, kako bi smo pokazali da mi Romi ne želimo da budemo na teretu države, već da budemo produktivni deo ovog društva,“ rekao je Alilović.

„Leskovac posle četiri godine ima dva predstavnika u Savetu, Miroslava Alilovića i Božidara Jakupovića. Ova organizacija Vlade Republike Srbije doprinosi unapređenju položaja romske nacionalne manjine”, rekao je Cvetanović.

” Drago mi je što naši sugrađani imaju inicijativu da sopstvenim snagama utiču na poboljšanje kako statusa svojih sunarodnika, tako i svih građana Leskovca. Romi u našem gradu uzimaju učešće u mnogobrojnim aktivnostima, svesni da je edukacija i uključivanje u društveni život važan preduslov za potpunu inkuluziju. Aktivno učestvuju u projektima iz različitih oblasti koje Lokalna samouprava podržava kako bi ih ohrabrila da ostvare sva prava kao ravnopravni članovi našeg društva. Grad Leskovac se trudi da, u saradnji sa predstavnicima institucija koje su najviše uključene u svakodnevni život Roma, poboljša status pripadnika romske nacionalne manjine”, dodao je Cvetanović.

Po njegovim rečima “Važno je napomenuti da je Leskovac grad sa najvećim brojem Roma u odnosu na broj stanovnika, što itekako povećava odgovornost kako Republike Srbije, tako i samog grada kada je u pitanju kvalitet života naših sunarodnika”.

” Zato je lokalna samouprava usmerena ka razvitku svih društvenih oblasti, što direktno utiče i na naše sugrađane Rome. Broj korisnika novčane socijalne pomoći, među kojima su i pripadnici romske nacionalne manjine, konstantno se smanjuje u poslednje četiri godine, a 2022. godine je smanjen za 11% u odnosu na 2021. godinu. Tome je doprinelo zaposlenje Roma u kompanijama koje se otvaraju u našem gradu, a verujem da će se trend smanjivanja nastaviti i u 2023. godini. Treba pomenuti i rad organizacija posvećenih unapređenju života Roma, naročito u sferi vođenja brige o zdravstvu, o značaju obrazovanja i edukacije, što pozitivno utiče na njihov status. Verujem da zajedničkim snagama možemo doprineti da stovrimo uslove da nam svioma život bude bolji i kvalitetniji,“ rekao je Cvetanović. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare