U Leskovcu jedinstvena uprava, načelnik na konkursu

LESKOVAC

Završna javna rasprava o nacrtu Odluke o izmenama i dopunama Statuta grada Leskovca održana je  danas.

Sekretar Skupštine grada Zoran Vukašinović  prezentovao je učesnicima rasprave i građanima ovaj dokument.

Leskovačko Gradsko veće iskoristilo je  odredbu Statuta i odlučilo da, umesto više samostalnih gradskih uprava, kakva je sada organizacija, Skupštini grada predloži organizovanje  jedne gradske uprave.

Gradsko veće je Skupštini grada dostavilo predlog u pisanoj formi, sa obrazloženjem koji je usvojen.

Odluku o promeni Statuta Skupština je usvojila na sednici održanoj 9. decembra ove godine .

Postupak i procedura za izmenu i dopunu Statuta grada u potpunosti su ispoštovani, zaključio je Vukašinović.

Na 11. sednici 16. decembra 2016. godine Gradsko veće uputilo je predlog za promenu Statuta, i tu se tačno kaže koji se članovi, u kom razdelu, kako, na koji način i zašto se menjaju, sa detaljnim obrazloženjem zašto se traži promena Statuta. Ovaj predlog upućen je Skupštini grada, koja je na sednici održanoj  9. decembra prihvatila predlog Gradskog veća.

Nacrt odluke o izmenama i dopunama Statuta grada objavljen je na sajtu grada i u okviru sistema javne rasprave.

„Gradska uprava obrazuje se kao jedinstveni organ, a organizacija i rad gradske uprave, kao jedinsvenog organa, uređuje se posebnom odlukom, koju donosi Skupština grada na predlog Gradskog veća“, kaže se u nacrtu, kao i to da Graskom upravom rukovodi načelnik, koji se bira na javnom konkursa na period od pet godina i mora da ispunjava određene uslove. Načelnik može imati i zamenika, koji se postavlja na isti način kao i pod istim uslovima kao načelnik, a rukovodioce organizacionih jedinica u gradskoj upravi određuje načelnik.

Navedene su i nadležnosti gradske uprave, koje predstavljaju izvorne i poverene poslove zakonom definisane, samo se reč u množini zamenjuje jedninom.

Zakonom o lokalnoj samoupravi definisani su uslovi koje mora da ispunjava načelnik gradske uprave. U okviru Gradske uprave za vršenje srodnih poslova mogu se obrazovati unutrašnje organizacione jedinice.

Akt o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji u gradskoj upravi usvaja Gradsko veće, dok je ranije bilo da ovaj akt donosi načelnik uz saglasnost Gradskog veća.

“U toku skupštinske rasprave čula su se veoma iscrpna izlaganja i rasprave ne samo u delu ovih segmenata promene, već i u delu budućih rešenja. Ono što se sada menja Statutom jeste samo omogućavanje pravnog osnova, umesto više samostalnih uprava   da se uprava reguliše kao jedinstvena uprava, i daje se pravni osnov da se sledećim pravnim aktom, odlukom o organizaciji Gradske uprave, reguliše kako se organizuje ta uprava, koji su organizacioni oblici te uprave, nadležnosti, izvorne funcije i poverene delatnosti. Na ovaj način, u skladu sa ustavnim principom pravo na organizaciju lokalne samouprave, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i ostalim zakonskim propisima koji definišu reogranizaciju i reformu javne uprave, Gradsko veće, kao organ koji prati, kontroliše, nadzire rad gradskih uprava, procenilo je, predložilo Skupštini i Skupština je usvojila odluku. Statut ne može da se izmeni na samo jednoj sednici Skupštine. Na sledećoj sednici komisija predlaže Odluku o izmenama i dopunama“ , rekao je na kraju prezentacije Zoran Vukašinović.

Iako je skupštinska sala bila puna, predstavnici gradskih uprava i javnih preduzeća nisu uzeli učešća u javnoj raspravi, govorio je jedino član Gradskog veća Božidar Vučković.

Suština je da se organizacija Gradske uprave podigne na viši nivo u delu izvornih i poverenih poslova. Reogranizacijom  gradskih uprava potrebno je napraviti jedinstvenu upravu, koja će biti bolja, efikasnija i jeftinija, rekao je Vučković.

“Treba nastaviti tamo gde je stalo regulativno telo, jer je gradska uprava u Leskovcu na trećem mestu po efikasnosti u Srbiji. Treba razmišljati o formiranju posebnih organizacionih jedinica u okviru jedinstvene Gradske uprave jer je, na primer, u funkcionisanju Gradske uprave za društvene delatnosti bilo mnogo problema zbog njene glomaznosti” ,  rekao je , između ostalog Vučković.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Đurović zakazao ne narednu sednicu Skupštine grada za 28. decembar, a na dnevnom redu će se naći i nacrt Odluke o izmenama i dopunama Statuta grada Leskovca.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare