U Leskovcu Evropska noć istraživača

LESKOVAC

U Leskovcu je danas na nekoliko lokacija organizovana Evropska noć istraživača.

Događaji su organizovani na Tehnološkom fakultetu, , u centralnom gradskom parku i u Centru za stručno usavršavanje.

Narodni muzej Leskovac i Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ su takođe učestvovali u ovoj manifestaciji čija je tema „Ozeleni naukom“ a cilj je podizanje svesti o aktuelnim temama kao što su sistem hrane, ekologija, virtuelna stvarnost, zaštita životne sredine i drugo.

U ime gradonačelnika Leskovca dr sci. med. Gorana Cvetanovića i u ime lokalne samouprave posetiocima se obratila Jelena Stanković, član Gradskog veća:

„Lokalna samouprava Leskovca eksplicitno afirmiše razvoj nauke, stoga je 2016. godine poptpisan Memorandum o saradnji sa Centrom za promociju nauke na osnovu čega je otvoren Naučni klub u Centru za stručno usavršavanje.

Godina za nama je bila po mnogo čemu neočekivana, aponajviše sa naučne strane zbog globalne pandemije Kovid 19 što je i danas dominantna tema. Međutim pored ove teme, od esencijalnog značaja su izazovi koji nas očekuju u narednom periodu a tiču se klimatskih promena, energetske efikasnosti, hrane, transporta.“

Anđela Kostić Minić, direktor Centra za stručno usavršavanje je ovom prilikom kazala:

„Tema ovogodišnje manifestacije je „Ozeleni naukom‟, pa će se, u skladu s tim, kroz najveći broj prezentacija i radionica govoriti o ekologiji, očuvanju životne sredine, ishrani, živom svetu koji nas okružuje. Jedan od ciljeva naših aktivnosti je da u fokus stave istraživača kao nekog čiji rad, posredno ili neposredno, utiče na sve ono što se nalazi oko nas i, samim tim, i na naš svakodnevni život. Ovo je odlična prilika da se zanimanje naučnika-istraživača demistifikuje i da se bolje razume praktična primena rezultata njegovog rada.

Pripremiti ovako bogat program je bilo izazovno, ali ne i nemoguće uz pomoć naših prijatelja i dugogodišnjih partnera na putu znanja.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mita
Mita
2 godine pre

Al kad neko oce da se pravi pametan pa bude esencijalno smesan