U Kliničkom centru pregledano 1200 pacijenata

NIŠ

Preventivni pregled u Kliničkom centru  u Nišu, u okviru akcije besplatnih pregleda, juče su premašili sva očekivanja. Do podneva su pregledana 800 pacijenata, a do kraja dana čak 1200 pacijenata, što je do sada rekordan broj izvršenih pregleda. Građani su u ambulantama niskog Kliničkog centra obavili ultrazvučne preglede abdomena, preglede stanje vida, nivoa hormona štitaste žlezde preko analize krvi.

Prema rečima docenta dr Vladana Ćosića, prosek pregledanih pacijenata u KC u ovakvim akcijama do sada je bio oko 1000.

“Do 12 sati imali smo nešto veći broj pacijenata od uobičajenog broja , oko 800, tako da očekujemo i veći broj i tako premašimo dosadašnji rekord. Zbog velikog interesovanja pacijenata gledamo da uključimo dovoljan broj lekara, uglavnom su to subspecijalisti zbog specifičnosti pregleda, tako da nema velike gužve, naravno, ukoliko se ne radi ultrazvučni pregled koji zahteva više vremena. Ukupno je dvadesetak lekara uključeno u preglede i oko 40 zdravstvenih radnika”, kaže dr Vladan Ćosić.

On dodaje da su rađeni pregledi od kojih građani najčešće i boluju, a ovo je način da se bolest otkrije na vreme i da se pacijent na vreme uputi na dalje lečenje.

“Oko 2.000 pacijenata, to je podatak na nivou Srbije, je spaseno jer je bolest otkrivena na vreme upravo ovakvim pregledima i na vreme im je olakšan tok lečenja. U niškom KC takvih pacijenata je bilo oko tri posto i oni se odmah upućuju na odgovarajuće klinike na dalja istraživanja i dalje preglede”, kaže Ćosić.

“Ovaj neverovatan podatak i broj ljudi koji su danas ukazali poverenje našim lekarima pokazuje da je interesovanje i dalje veliko, te se baš zbog toga, zaista na sve načine trudimo, da podržimo sve incijative Ministarstva zdravlja i resornog ministra za promociju preventive, naveo je profofesor dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš.

Zbog ogromnog interesovanja građana i velikog broja upisanih za ultrazvučni pregled abdomena, nekolicina njih, danas nije stiglo da obavi pregled, a kako bi im lekari izašli u susret, UZ pregledi su im zakazani za prvu polovinu iduće nedelje.

Istovremeno se pregledi obavljani i u Domu zdravlja u okviru ove akcije. Lekari Doma zdravlja pregledali su glukozu u krvi i radili internističke i kardiološke preglede uz EKG i merenje pritiska. Iinteresovanje je i tamo bilo veliko, te je kroz njihove ambulante prošlo 580 pacijenata.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda sprovodi se na inicijativu Ministarstva zdravlja Republike Srbije u cilju rane dijagnostike i promocije prevencije zdravlja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare