U “Juri” sedmoro zaraženo, još 221 u samoizolaciji a Cvetanović kritikuje radnike zbog jutrošnjeg okupljanja

LESKOVAC

 U južnokorejskoj kompaniji „Jura“ je, po najnovijim podacima koje je danas  izneo gradonačelnik Leskovca  Goran Cvetanović, sedmoro radnika obolelo od korone, a pod zdravstveni nadzor i izolaciju je stavljeno 221 zaposlenih , dok je juče 76 osoba  dobilo takvo rešenje.

„Ovih šest lica kod kojih je juče ustanovljeno prisustvo virusa radi u novom pogonu i po zakonu taj pogon ne sme da radi 48 sati dok se taj pogon ne dezinfikuje od strane neke od nadležnih institucija. Koliko sam upućen, tamo sada rade samo oni koji to žele”, rekao je Cvetanović.

Dodao je da su “dobili obaveštenje od „Jure“ u kome oni kažu da poštuju sve preporuke Zavoda za javno zdravlje, odnosno da radi najviše 50 radnika po jednoj proizvodnoj hali površine 5000 m2. S obzirom da jedna hala ima 18.000, a druga 15.000 m2, to će biti organizovan rad porporcionalno površini proizvodnih hala”.

“ Niko nije u obavezi da radi ukoliko ne želi i ukoliko je uplašen za svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice. Za one koji žele da rade obezbeđeni su svi uslovi za nesmetan rad u ovim okolnostima, što znači da će imati dovoljno maski, rukavica, sredstava za dezinfekciju i prevoz. Radnici koji rade biće u potpunosti isplaćeni, dok će za one druge kompanija odlučiti u skladu sa instrukcijama Vlade i sredstvima određenim programom mera Vlade Republike Srbije”, objasnio je Cvetanović .

. „Juru“ će posetiti i direktor leskovačke Privredne komore Goran Jović kako bi porazgovarali oko ekonomskog dela problema, obajnsio je Cvetanović

On je kritikovao I upozorio radnike koji su se ujutru, pre početka rada okupili, da samim tim okupljanjem ugrožavaju sebe i druge.

„Vanredna je situacija, zabrana je okupljanja. Juče je veći broj njih sedeo u prostoru gde piju kafu ili šta već, bez maski i u direktnoj komunikaciji na nepunih pola metra. Da ne govorimo o prevozu do posla ili sa posla,..“ rekao je Cvetanović.

Na pitanje novinara JUGpressa  kad su obaveštenje koje je pročitao novinarima dobili radnici, koji su od 5.30 jutros ispred kapija fabrike, Cvetanović je rekao da je ono  podeljeno oko 11 sati danas

Na pitanje novinara JUGpressa , s obzirom na to da gradske vlasti nemaju ingerencije u ovom slučaju, šta su uradili republički organi, kao i da li je moguće da vlasnik „Jure“ bez saglasnosti nekoga u najvišem državnom vrhu može da se ponaša tako, za razliku od drugih poslodavaca koji se potpuno drugačije ponašaju, gradonačelnik je rekao da on ne može da odgovara u ime nekih drugih organa.

„Ja sam imao odličnu saradnju sa njhovim direktorom koji sada vodi pogon u Albaniji. Šta god smo dogovorili, on je ispoštovao do kraja. Sada sam ih upitao kako rade njihove druge fabrike, oni su rekli da rade punim kapacitetom. Nisam siguran da su dali tačan odgovor, ali ne mogu da ih optužim na osnovu nekih informacija koje ja imam”, rekao je on.

“Ali, znate, vi nemate mehanizam da zaključate fabriku. Ja nisam predstavnik Vlade, ono sam što jesam i u skladu sa tim ovlaštenjima se i ponašam,“ rekao je on. Cvetanović je juče poručio radnicima Jure  da misle na sebe I druge I “ostanu kod kuće”.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Požarni
Požarni
4 godine pre

Kakav cinizam i autokratija.