Niš dobija COVID-19 laboratoriju za 1.000 testova dnevno

NIŠ

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović doneo je u Niš donaciju  za  niški Institutu za javno zdravlje i Veterinarsko specijalistički institut koji je ovom prilikom I posetio.

Radi se   o  zaštitnoj opremi namenjenoj zaposlenima u laboratorijama koja će u narednih deset do 15 dana pomoći u borbi protiv virusa COVID 19.

U Niš će danas stići tri tone koncentrata natrijum hipohlorida, od čega će se dobiti 30.000 rastvora za definfekciju, rekao je ministar Nedimović i podsetio da je juče Niš dobio i 75- to procentni alkohol namenjen dezinfekciji. Nedimović je dodao i da će sutra biti zaključen ugovor  između kineskih prijatelja i Srbije o donaciji kojim je predviđena izgradnja laboratorije za testiranje  u Nišu.

              “  Sutra će biti zaključen ugovor o donaciji između kineskih prijatelja i Srbije.Jedna od novih laboratorija koja će da se implementira biće ovde u Nišu. Nova laboratorija će biti ili u Kliničkom centru ili u Higijenskom zavodu. O tome će odlučiti ljudi koji su stručni za to. Radi seo lakom montažnom objektu koji je lako postaviti u kratkom vremenskom periodu, a u pitanju je donacija.Nova laboratorija bi imala kapacitet od najmanje 1000 analiza dnevno. Sigurno je da zdravstveni sitem neće da trpi jer samo sa nekoliko Veterinarskih instituta u Srbiji značajno podigli kapacitete testiranja“, kazao je Nedimović i dodao:

             „ Ovo je srce sistema preko koga možemo da odlučimo da li je neko pozitivan ili nije. Do  god sunam laboratorije u funkciji system će da radi”.

                  Komandant Okružnog štaba za vanredne situacije i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski  , koja je prisustvovala predaji donacije napomenula je da će laboratorija koju će graditi država Srbija u krugu Kliničkog centra ostaće gradu Nišu i biće jedna od najopremljenijih laboratorija za testiranje.

                      „Država će nastaviti da opremom pomaže zdravstvenim institucijama u Nišu i čitavom okrugu, ali i šire“ , rekla je Sotirovski

                      Ona je podsetila da su se Nišavskom upravnom okrugu javili pojedinci i kompanije da pomognu i da će Nišavski upravni okrug nastaviti da pomaže zdravstvenim institucijama južne i istočne Srbije. 

                          Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Miloš Petrović izjavio je da je u laboratoriji tog instituta proteklih dana rađeno od 100 do 186 testova.

                         “U laboratoriji za molekularnu dijagnosti Veterinarskog specijalističkog instituta dnevno se ispita od 100 do 186 uzoraka. U toku jučerašnjeg dana smo imali najveći broj ispitanih uzoraka, bilo ih je 187, a danas imamo sličan broj uzoraka. U Veterinarski institut Niš do sada su dostavljani uzorci iz  Instituta za javno zdravlje Vranje, Pirot, Leskovac, Dom zdravlja Niš, ali i iz domova zdravlja iz drugih opština“, kazao je Petrović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare