Otvoreno pismo Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva Nezavisnost premijerki i ministru finansija

BEOGRAD

▪️Predsednici Vlade RS
Ani Brnabić

▪️Ministru finansija RS
Siniši Malom

▶️ Otvoreno pismo Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva Nezavisnost

Poštovani,
Kao što smo Vam to istakli u dopisu od 26.03. 2020.g. najveći deo poslodavaca i zaposlenih u Srbiji, sa nestrpljenjem je očekivao donošenje ekonomskog paketa mera Vlade Republike Srbije za podršku privredi i zaposlenima u uslovima vanrednog stanja i pandemije korona virusa. Prvi komentari ekonomskih stručnjaka a i nas sindikalista su da je predstavljeni paket mera Vlade prilično izdašan, ali da je za državu, za preduzeća, i za zaposlene, od izuzetne važnosti da se što pre počne sa sprovođenjem najurgentnijih mera, kako bi se moglo preduprediti zaustavljanje proizvodnje i potencijalno veliko otpuštanje radnika.

Problemi sa kojima se suočavaju mnoge inostrane kompanije koje imaju svoje fabrike u Srbiji, zahtevaju hitno reagovanje i hitnu, konkretnu implementaciju mera podrške, kako bi se predupredila masovna otpuštanja radnika i sprečila neka vrsta socijalne bombe u ovako teškim i složenim uslovima trajanja pandemije Korona virusa.

Poštujući dogovor sa reprezentativnim sindikatima o moratorijumu na otpuštanje radnika i očekujući podršku iz paketa mera Vlade Srbije, mnoge velike inostrane fabrike u Srbiji kao što su to LEONI, Lear Corpotation, Aptiv Contract Services, Johnson Electric, Robert Bosch, Cooper Tyres, NORMA Grupa, EATON Electric, nisu raskidale ugovore na određeno vreme sa radnicima, a radi se o cifri od nekoliko desetina hiljada radnika! Zaposleni na određeno vreme bi u slučaju otkaza inače ostvarivali pravo kod Nacionalne službe za zapošljavanje, a to znači iz sredstava budžeta.

Ukoliko izostanu ili zakasne mere podrške države u pogledu stvaranja uslova za nesmetano odvijanje procesa proizvodnje, posledice po zaposlene mogu biti veoma teške i zbog problema sa kojima se suočavaju matične kompanije na globalnom svetskom nivou. Primer velike nemačke korporacije LEONI koja je zapala u velike teškoće i obratila se vladi Nemačke za podršku.

A ta ista kompanija LEONI zapošljava u ovom trenutku oko 10.000 radnika u četiri fabrike u Srbiji, od kojih oko 2000 radnika radi na određeno vreme i nisu im raskidani ugovori o radu!

Paket mera je i po mišljenju ekonomskih stručnjaka samo kratkotrajan predah, jer za veliki broj preduzeća ovo neće biti dugoročnije rešenje, ukoliko se ne obnovi biznis, što važi za velika preduzeća kao što su to kompanije koje proizvode kablove i komponente za automobilsku industriju i zapošljavaju na hiljade radnika.

Zato na ovaj način tražimo od Vlade Srbije i resornih ministarstava da se odmah preduzmu koraci na primeni mera podrške preduzećima, kako u narednim nedeljama i mesecima ne bismo lečili znatno teže posledice!

Verovatno Vam je poznato da je vlada Hrvatske uz učešće socijalnih partnera usvojila paket mera koji se već realizuje, tako da je za mart mesec obezbedila hitne subvencije za preduzeća u kojima radi oko 450.000 radnika!

A šta mi čekamo, da nam se dogode masovna otpuštanja radnika i socijalni nemiri ?!?

Zato predlažemo da se u Krizni štab za podršku privredi odmah uključe predstavnici poslodavačkih udruženja, reprezentativnih sindikalnih centrala, ekonomski stručnjaci.

U Beogradu, 7.04. 2020.

Granski sindikat industrije, energije
i rudarstva “Nezavisnost”
Milorad Panović, predsednik

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare