U Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, 68 firmi dobilo (ne)finansijsku pomoć

LESKOVAC

U okviru projekta „Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (PSD)“, koji se, inače, bavi pružanjem finansijske i nefinansijske pomoći, izabrano je 68 firmi – korisnika projekta, sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga, rečeno je danas na završnoj konferenciji.

Za vreme njegovog trajanja, sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća odobreno je ukupno 40 projekata i vrednost tih aktivnosti, odnosno bespovratnih finansijskih sredstava je 6,5 miliona dinara.

Takodje, na teritoriji Jablaničkog i Pčinjskog okruga, 17 osoba dobilo je finansijsku pomoć – grant, u vidu mašina i opreme, čija vrednost iznosi preko 20 miliona dinara.

Ispred Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, koji je, inače, i jedan od glavnih partnera na projektu, direktorka Centra, Dragana Belenzada rekla je danas da su zahvaljujući ovom projektu imali mogućnost da povežu preko 270 firmi.

„Poseban akcenat bih stavila na nefinansijsku podršku. Centar za razvoj učestvovao je u organizaciji medjunarodnih poslovnih susreta. Jedan takav održan je i u Leskovcu prošle godine, gde je bilo preko tri stotine učesnika, odnosno 270 predstavnika mikro, malih i srednjih preduzeća i tu je sklopljeno 14 poslova“, rekla je Belenzada, dodavši da se uloga Centra sastojala i u pomoći firmama koje su izvozno orijentisane i koje su imale mogućnost da budu izlagači na medjunarodnim sajmovima, održanim u Nemačkoj, Poljskoj, Albaniji, Sloveniji i Grčkoj.

Gradonačelnik Leskovca i predsednik Skupštine osnivača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, objašnjavajući značaj i ulogu projekta, istakao je da je putem projekta podržan razvoj postojećih privrednih subjekata, udruženja klastera, ali i omladinskog i ženskog preduzetništva.

On dalje ističe i da je projekat realizovan u tri grada i devet opštine južne i jugozapadne Srbije, a to su: Novi Pazar, Vranje, Leskovac, Preševo, Bujanovac, Medvedja, Raška, Sjenica, Tutin, Priboj, Prijepolje i Nova Varoš.

Cilj projekta, kako navodi Cvetanović, je, pre svega, povećanje prodaje, unapredjenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta iz sektora agro biznisa, ali i lake i modne industrije.

Marko Stojković iz Leskovca, u okviru projekta, konkurisao je sa idejom digitalna štampa na tekstilu.

„Pokrenuo sam radnju koja se bavi grafičkim dizajnom i pripremom za štampu, samom štampom, ali i grafičkom doradom. Ovaj projekat, omogućio je meni i mojoj porodici da rešimo svoje egzistencijalno pitanje i da se bavim onim što volim i za šta sam se školovao“, kaže Stojković.

Iz firme „Slim Teks“, koja se bavi proizvodnjom odeće, Igor Stojanović rekao je danas da su putem projekta dobili mašinu,  čija je vrednost 7.500 dolara.


I korisnik granta, Goran Stamenković iz Bujanovca dodaje da je njegovoj firmi „Natural Magic“, čija je pretežna delatnost prerada i konzervisanje voća i povrća, grant omogućio da uvećaju proizvodnju, kao i da uvedu nove proizvode.

Projekat „Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji“ koji će trajati do 31. marta, realizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) u saradnji sa Američkom agencijom za medjunarodnu saradnju (USAID), misija u Srbiji, koja, inače, finansira projekat.

Ujedno, on predstavlja i direktnu saradnju Vlade Republike Srbije i SAD-a.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare