Stigle dodatne vakcine protiv gripa

NIŠ

Dom zdravlja Niš  je u ovoj sezoni dobio  6.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa. Kompletna količina vakcine je do polovine decembra  data korisnicima a ovih dana je preraspodelom iz drugih zdravstvenih ustanova stiglo je dodatnih 100 doza ove vakcine.

S obzirom da se ne radi o velikoj količini, predviđeno je ko od pacijenata može da primi vakcinu. Kako kažu u Domu zdravlja prema epidemiološkim i kliničkim indikacijama, vakcinacija se preporučuje osobama starijim od 6 meseci koje boluju od hroničnih poremećaja plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećaj bubrega, osobe sa oslabljenim imunitetom, potom osobama starijim od 65 godina; osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima; ustanovama socijalne  zaštite I zaposlenim u zdravstvenim ustanovama i javnim službama.

Pacijenti koji prema epidemiološkim i kliničkim indikacijama treba da prime ovu vakcinu, mogu to da obave u  centralnom objektu Doma zdravlja Niš  radnim danom u prostoriji intervencije broj 48 kao i  većim  gradskim  zdravstvenim stanicama po ustaljenom rasporedu rada.

Ono što je veoma važno, kako kažu u Domu zdravlja pacijenti će moći da prime vakcinu samo uz nalog ordinirajućeg izabranog lekara I to u toku istog dana.

Kraj januara I početak februara je vreme ekspanzije gripa svake godine. Tako je i  ove sezone. Domu zdravlja se javlja sve više pacijenata sa simptomima gripa sa visokom temperaturom, kašljem, upalom grla , bolom u mšićima. Kako bi se izbegla ova kapljična infekcija lekari preporučuju oprez, izbegavanje rukovanja I boravak u prostorijama u kojima već ima osoba sa simptomima gripa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare