U Gerontološkom centru primljeno dvanaest osoba zbog hladnoće

 

LESKOVAC

Ustanova za odrasle i starije Leskovac primila je u svoje prostorije 12 osoba sa teritorije Jablaničkog okruga.

Po rečima Gordane Savić, direktorke ustanove, radi se o ljudima koji nemaju adekvatne uslove za život u ovim ekstremno hladnim uslovima, kakvi su bili prethodnih dana.
„Oni imaju krov nad glavom, ali nemaju drva za grejanje i hranu. Oni su socijalni slučajevi i već su poznati socijalnim službama ili Domovima zdravlja, koji su ih i uputili kod nas čim su krenuli ledeni dani. Na žalost, naši kapaciteti su popunjeni već dve godine, ali smo uspeli da ih smestimo tako što smo za osmoro njih ubacili rezervne krevete, a preostalih četvoro je smešteno u ispražnjenoj trpezariji trećeg stacionara na dušecima. Jedna osoba je kod nas primljena sa promrzlinama, ali se sada svi dobro osećaju i nemaju zdravstvenih problema. Oni će biti ovde sve dok traju ovi nepovoljni uslovi. Dobili su osnovne higijenske uslove, hranu i odeću i nalaze se u toplom. Starosna struktura je vrlo različita, najstarija primljena osoba ima skoro 80 godina, a najmlađa osoba ima 35 godina. Znamo i da se u bolnici nalaze četiri osobe zbog istih razloga,“ kaže Savić.
Pošto se očekuje još hladnih talasa ove zime, iz ustanove su poslali cirkularno pismo svim lokalnim samuopravama i Centru za socijalni rad Jablaničkog okruga.
„Molimo ih da nađu mesta za eventualni novi prihvat. Dobili smo informaciju da su Leskovac i Lebane obezbedili prostor. Mi ćemo pružiti pomoć tako što ćemo poslati posteljinu, jastuke, pomoć u hrani i higijenskim sredstvima. Inače, ako građani znaju da postoje neki slučajevi kojima treba ovakva vrsta pomoći molimo ih da kontaktiraju Centar za socijalni rad ili Dom zdravlja.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare