Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović o radu lokalne samouprave u 2016. godini

LESKOVAC

 

Kada sumiramo sve rezultate postignute u 2016. godini, možemo biti delimično zadovoljni, rekao je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate rada lokalne samouprave u 2016. godini.

Protekla godina bila je godina napornog rada, godina u kojoj je lokalna vlast nastojala da ostvari rezultate koji će omogućiti bolji život građana Leskovca, istakao je Cvetanović i dodao:

“Zbog reformskih mera za oporavak države, koje smo sproveli, često smo bili izloženi kritikama političkih neistomišljenika. Uprkos njihovim nastojanjima da umanje efekte našeg rada i truda, građani Leskovca i Srbije prepoznali su naše iskrene namere i ponovo su nam ukazali poverenje. Otvaranje novih radnih mesta bio je i biće jedan od najvažnijih prioriteta, naglasio je Cvetanović.

On je dodao da je u prošloj godini izgrađen novi pogon fabrike „Jura“ zahvaljujući čemu su stvoreni uslovi za otvaranje 1.000 novih radnih mesta. U toku prošle godine nakon završetka tri tenderska postupka ukupne vrednosti 120 miliona dinara, započeta je rekonstrukcija zgrade DP „Sintetika“. Po završetku radova ovaj objekat biće ustupljen turskoj kompaniji „Džinsi“, koja planira da proširi svoje kapacitete i otvori nova radna mesta. U 2016. godini holandska firma „Kliting“ otvorila je svoj novi pogon u Gredelici.

Na samom kraju prošle godine grad Leskovac je ponovo dobio sertifikat regionalnog karaktera, kao grad sa povoljnim poslovnim okruženjem. Ovog puta Leskovac je dobio najvišu ocenu ispunjenosti kriterijuma do sada, 91,4 posto.

Potvrda rada lokalne vlasti na stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta i boljih uslova za investiranje, pored resertifikacije, su i brojna priznanja u 2016. godini: Kapetan „Miša Anastasijević“ za najuspešniju lokalnu samoupravu u regionu, „Zlatan ključ“ na Dunavskom biznis forumu, za odlične rezultate u ekonomskoj, privrednoj i kulturnoj promociji grada i plaketa RPKL za poseban doprinos u razvoju grada.

Godinu za nama obeležile su investicije u komunalni, urbanistički, priredni razvoj grada, o čemu je detaljnije govorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

SAOBRAĆAJNICE

Prošlu godinu obeležio je ozbiljan pristup u rešavanju strukturnih problema, s obzirom na to da je lokalna vlast intenzivno radila na uređenju grada, istakao je Cvetanović.  Zahvaljujući takvom pristupu u 2016. godini u gradu je izgrađeno i rekonstruisano 11 saobraćajnica u dužini od 7.000 metara, za šta je izdvojeno 128 miliona i 700 hiljada dinara. Muđu njima su: produžetak Voždove ulice, ulica Slavka Zlatanovića, ulica Božidara Veličkovića, ulica 28. marta, ulica Dubočica, ulica Topličkog ustanka, Zaječarska, Mlinska ulica, pojačano održavanje ulice Žikice Jovanovića Španca, ulica iza Doma zdravlja. Van grada je uređeno i rekonstuisano šest saobraćajnica ukupne dužine 2.650 metara, vrednosti 22 miliona i 700 hiljada dinara. Reč je o sledećim saobraćajnicama: deo opštinskog puta kroz Guberevac, kroz Pečenjevce, ulica Cara Lazara u Donjem Stopanju, ulica Bosanska u Bobištu, saobraćajnica u Brejanovcu, deo opštinskog puta Miroševce – Slavujevce, uređenje lokalnih i nekategorisanih puteva u okolini Grdelice. Izgrađeni su i sanirani trotoari u ukupnoj površini od 8.000 metara kvadratnih, za šta je izdvojeno preko 29 miliona dinara. Rekonstruisani su trotoari i pešačke površine u Radničkoj, Vlajkovoj ulici, ulici Južnomoravskih brigada, Strahinjića bana, Svetoilijskoj ulici, ulici Žikice Jovanovića Španca, uređeno je dvorište kod Garetove palate.

Završena je izgradnja kružnog toka na raskrsnici Niške ulice i bulevara Nikole Pašića gde je, po izveštaju saobraćajne policije, bio veliki broj saobraćajnih udesa. „Crna tačka“ je rešena izgradnjom novog, savremenog kružnog toka sa svim neophodnim instalacijama.

U 2016. godini sprovedeni su postupci javnih nabavki i odabrani su vršioci usluga za zimsko i letnje održavanje u 201.7 i 2018. godini.

Rađeno je i na poboljšavanju javnog osvetljenja, a neke od ulica na kojima su izvođeni ovi radovi su: na raskrsnici puta M1 i loklanog puta za Bobište, mreža osvetljenja na pešačkim površinama kod Narodnog muzeja, u ulici 28. marta, Strahinjića bana, Mlinskoj ulici, a posle dužeg vremena osvetljene su pešenjevačka i vlasotinačka petlja.

VODOVODNA MREŽA I UNAPREĐENJE GREJANJA

Vodovodna mreža je izgrađena u dužini od 13.000 metara, u šta je uloženo preko 38 miliona dinara u Ustaničkoj ulici, 13. brigada u Vučju, u Gornjem Sinkovcu, Ohridskom naselju, u Vlajkovoj ulici, sekundarna vodovodna mreža u Vučju, deo vodovoda od Sejanice do Kovačeve Bare, deo sekundarne vodovodne mreže u Radonjici, Gornjoj i Donjoj Bunuši, kao i u Bunuškom Čifluku. Rekonstruisana je vodovodna mreža u ulicama Maksima Gorkog, Cara Dušana, Ratka Pavlovića. Izgrađen je potisni cevovod ka rezervoaru u Vučju. Kanalizaciona mreža u dužini do 2.600 metara izgrađena je u Donjem Sinkovcu, Donjem Stopanju, u Vinarcu, u šta je uloženo oko 10 miliona dinara.

Izvedeni su radovi na magistralnom vodu od Lipovice do Živkova u dužini od osam kilometara, a u samom Živkovu pet kilometara. U ove radove, zajedno sa SKADA sistemom i rekosntrukcijom zapadnog vodovoda, uloženo je 2 miliona 90 hiljada evra.

U saradnji sa resornim ministarstvom građen je severni vodovod, za šta je grad izdvojio 16 miliona dinara u 2015. i 6 miliona dinara u 2016. godini.

U Mlinskoj ulici u prošloj godini počeli su radovi na zameni vodovodne mreže. U toku 2016. godine zamenjena je vodovodna mreža u 14 ulica ukupne dužine 7,5 kilometara, plus 6 kilometara sekundarne vodovodne mreže. To su ulice: Mlinska, Veternička, Vidoja Smilevskog, Pešačka, Žikice Jovanovića Španca, Borivoja Kocića, Zejnela Ajdinija, Gavrila Principa, Đure Đakovića, Proleterska, Mare Đorđević, bulevar Oslobođenja, Niška i trg Revolucije.

Završeno je centralno postojenje za prečišćavanje otpadnih voda, za šta je izdvojeno 10 miliona i 460 hiljada evra i on je u režimu održavanja, u stanju mirovanja, jer su u toku pripreme za projektovanje novog kolektora.

Urađena je rekonstrukcija gajger slivnika, koji su ranije bili oštećeni i nefukncionalni, što je dovodilo do predugog zadržavanja vode na kolovozu.

U godini za nama JKP „Toplana“ uradila je veliki posao na modernizaciji i osavremenjavanju sistema grejanja u našem gradu. Rekonstruisano je osam podstanica preko KFW programa u vrednosti od 95.000 evra. Povezane su podstanice sa SKAD sistemom, u šta je uloženo preko 34.000 evra. Rekonstuisane su četiri podstanice u vrednosti od 6 miliona i 300 hiljada dinara, priključni toplovod (4 miliona dinara), nabavljeni su i ugrađeni filteri za prečišćavanje dimnih gasova na kotlarnici Dubočica (6 miliona dinara), na kotlarnici S 17 (6 miliona dinara) i drugo. Sve ukupno, „Toplana“ je u protekloj godini u unapređenje sistema grejanja u gradu uložila preko 120.000 evra, iz KFW programa, i preko 30 miliona i 500 hiljada dinara sopstvenih sredstava.

NOVA PIJACA, AZIL ZA PSE, PLANOVI GENERALNE REGULACIJE

U 2016. godini izgrađena je zeleno-robna pijaca sa lokalima komercijalne namene po obodu pijačnog kompleksa. U centralnom prostoru unutar pijačnog prostora smeštene su pijačne tezge. Severno od mlečne hale uređen je plato zelene pijace, sa delom previđenim za cvetnu pijacu. Urađene su nastrešnice površine 960 metara kvadratnih. U okviru ove faze izgrađena je kompletna infrastruktura za potrebe pijace i pripadajućeg poslovnog prostora. U izgradnju pijace i kompleksa oko nje uloženo je oko 100 miliona dinara.

Realizovana je prva faza izgradnja prihvatilišta za životinje u vrednosti od 19 miliona dinara.

Celokupno područje grada pokriveno je planovima generalne regulacije, a u toku 2016. godine veliki broj urbanističkih projakata proizašao je iz ovih planova. Zahvaljujući racionalnom i brzom usvajanju ovih planskih dokumenata, lokalna vlast je ispunila glavne preduslove za dobijanje građevinskih dozvola za bržu i efikasnu gradnju, što je rezultiralo stvaranjem privlačnijeg ambijenta za investitore.

OPREMANJE JAVNIH PREDUZEĆA

Grad je nastavio sa obnovom mehanizacije JKP „Komunalac“. Nabavljena je savremena auto čistilica u vrednosti od 16 miliona dinara, a preko milion dinara uloženo je u nabavku i rekonstukciju opreme za rad radne jedinice zelenilo. Nabavljen je novi traktor vrednosti milion i 870 hiljada dinara, sa adekvatnim priključnim mašinama, i on je maksimalno angažovan pre svega na održavanju pešačkih staza i bankina pored puteva.

JKP „Gredlica“ završilo je drugu fazu radova na sanaciji postrojenja za preradu vode u Gradištu, a u prve dve faze uloženo je preko 14 miliona dinara. Posle četiri decenije ovo preduzeće je dobilo skip mašinu u vrednosti od 9 miliona dinara, a nabavljen je i kamion kiper u vrednosti od 7,5 miliona dinara.

ULAGANJE U OBRAZOVANJE I SPORTSKE TERENE

Agencija za lokalni ekonomski razvoj u 2016. godini nastavila je da intenzivno radi na objektima u javnoj svojini, kada je u pitanju unapređenje energetske efikasnosti, kako škola, tako i gradskih ustanova. Ovim programom obuhvaćene su OŠ „Vuk Karađorđe“ u Pečenjevcu, izdvojeno odeljenje u Čekminu, srednja škola u Grdelici, OŠ „Kosta Stamenković“, kao i Gimnazija i Ekonomska škola. U OŠ „Vuk Karadžić“ u Pečenjevcu potpuno je rekonstuisano 10 toaleta, za šta je iz budžeta grada izdvojeno 1,7 miliona dinara.

U 2016. završena je prva faza izgradnje fiskulturne sale u OŠ „Vožd Karađorđe“ u Leskovcu, u vrednosti od 10 miliona i 600 hiljada dinara. Fiskulturnu salu dobili su i najmlađi stanovnici Velike Grabovnice, u šta je uloženo 4,4 miliona dinara, ali i OŠ „Petar Tasić“.

Izgrađen je veliki broj školskih terena, zahvaljujući saradnji sa kompanijom „Falke“ izgrađeno je igralište kod Garetove palate, nove sportske terene dobile su OŠ „Svetozar Marković“, škola u Belanovcu, Guberevcu, a jedno od najvećih igrališta izgrađeno je u mesnoj zajednici „Moša Pijade“.

Izgrađen je plato za preventivne korektivne vežbe u školi za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“, u šta je loklana samouprava uložila 2,5 miliona dinara. U prošloj godini izdvojeno je 17 miliona dinara u Fond za mlade talente, dok su vukovci leskovačkih srednjih škola otišli na nagradnu ekskurziju.

Leskovac je prvi grad u Srbiji koji je tokom 2016. godine dobio Naučni klub u okviru Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju. Preko ALER-a značajna sredstva uložena su u obnovi manasira Svetog Jovana, 9 miliona dinara, kao i u crkvu Svetog Simeona Mirotočivog, 14 miliona dinara.

ZDRAVSTVO I SOCIJALNA ZAŠTITA

U prošloj godini Dom zdravlja je uložio napore da obezbedi građanima bolje i kvalitetnije lečenje, savremene aparature i moderne ambulante. U toku 2016. završena je adaptacija preostalih zdravstvenih ambulanti u Tulovu, velikoj Kopašnici, Lipovici. Renovirane su sve 34 ambulante na teritoriji grada. Rađeno je na poboljšavanju kvaliteta lečenja u Domu zdravlja, stomatologija je posle nekoliko decenija potpuno renovirana. Nabavljene su tri nove stomatološke stolice, urađena je rekonstrukcija hirurškog saugena, podova, prozora, ugrađeno je led osvetljenje, reflektori, nabavljeni su stomatološki instrumenti i materijal u vrednosti od 3 miliona dinara. Zahvaljujujući donacijama kompanije „Zdravlje Aktavis“ i „Jura““ nabavljena su dva nova kolor dopler ultrazvučna aparata, jedan za potrebe ginekologije, a jedan za službu za radiološku dijagnostiku. Nabavljena su dva nova biohemijska analizatora za lobaratoriju, takođe zahvaljujući donatorima, dok je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Domu zdravlja doniralo reanimomobil u vrednosti od 45.000 evra. Dom zadravlja sada posluje stabilno, nikome ne duguje za lekove, sanitetski materijal, agente, a nema ni dinara nenamenski trošenih sredstava.

Rekonstruisana je i kompletno opremljena zdravstvena ambulanta u Lipovici.

U oblasti socijalne zaštite iz budžeta grada za 2016. godinu, za sve oblike socijalnog davanja, izdvojeno je preko 88,3 miliona dinara. Najveće povećanje u ovoj oblasti bilo je finasiranje projekata socijalne zaštite oko 34 miliona dinara. U prošloj godini je su iz budžeta nabavljeni udžbenici za decu iz socijalno ugroženih porodica.

POLJOPRIVREDA

U toku prošle godine rađeno je na čišećnju kanala, rešavanju pitanja odvodnjavanja, komasacije, sređivanju atarskih puteva, kao i protivgradne zaštite. Za ovu namenu izdvojeno je 85 miliona dinara, za komasaciju, revitalizaciju i čišćenje kanala, sređivanje atarskih puteva 57 miliona dinara, za angažovanje strelaca 3,9 miliona dinara, za nabavku protivgradnih raketa 2,1 milion dinara, za subvencije poljoprivrednim proizvođačima preko Fonda za poljoprivredu 22 miliona dinara.

OSTALE AKTIVNOSTI

Zahvaljujući zajedničkom projektu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i ALER-u kupalište na reci Vučjanki dobilo je novi izgled, u šta je uloženo 8 miliona dinara.

Završeni su radovi na drugoj fazi adaptacije Istorijskog arhiva, u SRC „Dubočica“ završeni su radovi na adaptaciji svlačionica ukupne vrednosti milion 750 hiljada dinara. Završeni su radovi na rekonstrukciji Doma kulture u Bresovcu, rekonstrukciji biblioteke, i izgradnji platoa sa pijacom u ovom mestu. Zatim, na rekonstukciji mesne zajednice Grdelica, a novi izgled dobila je i mesna zajednica u Turekovcu gde je rekonstruisana zgrada i izgrađen je plato u samom centru sela. Zajedničkim angažovanjem grada i mesne zajednice u centru Brejanovca izgrađen je seoski trg.

ODLIČNA SARADNJA SA VLADOM

Gradonačelnik Cvetanović je rekao da je Leskovac je u 2016. godini ostvario odličnu saradnju sa Vladom Republike Srbije. Premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio je Leskovac dva puta, kao i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, poptredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, zatim, ministar poljopriuvrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i ministarka državne uprave i loklane samouprave Ana Brnabić. U Leskovcu su u 2016. boravili ambasadori SAD, Nemačke i Holandije.

Pred kraj godine u Preševu je poptisan sporazum o saradnji na rekonstukciji Sigurne kuće, leskovačkih škola, Dečjeg dispanzera, za šta je Vlada Savezne Republike Nemačke izdvojila 1,7 miliona evra.

 

REZULTATI PLOD TIMSKOG RADA U KOALICIJI, ALI I KONSTUKTIVNIH PREDLOGA OPOZICIJE

-Organizovanjem prijema građana, takozvanih „Otvorenih vrata“ nastojali smo da budemo u stalnom kontaktu sa njima, jer smo svesni da je to način na koji najbolje možemo da se upoznamo sa problemima sa kojima su naši građani suočeni, rekao je gradonačelnik Cvetanović i dodao:

-Te dobre rezultate nemoguće je ostvariti bez kvalitetnog tima, bez zajedničkog rada koji nije izostao ni u toku prošle godine i zbog toga se u svoje ime i u ime grada zahvaljujem svim koalicionim partnerima i svim onima koji su pomogli, kao i opoziciji koja je konstruktivnim predlozima omogućimla da što kvalitetnije i bolje radimo.

Ovom prilikom gradonačelnik Cvetanović je predstavio prvi ovogodišnji broj „Leskovačkog glasnika“.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare