U fokusu Swiss PRO programaVlade Švajcarske  Romi, mladi i druge ranjive grupe

NIŠ

Ana Saćipovič je  u ime nevladine organizacije “Osvit” iz Niša danas dobila sertifikat o finansijskoj podršci Vlade Švajcarske preko programa Swiss PRO. Ova organizacija je finansijsku podršku dobila da bi  otvorila kancelariju SOS telefona na romskom i srpskom jeziku u Prokuplju.

“ Osvit je specijalizovana ženska organizacija koja pruža licenciranu uslugu SOS telefona na romskom  i srpskom jeziku u Nišu. jeziku. Ideja nam je bila da , pošto veliki broj korisnica iz Topličkog okruga koristi usluge SOS telefona na besplatnom pozivnom broju ,  u partnerstvu sa opštinom Prokuplje pokrenemo inicijativu za otvaranje kancelarije SOS telefona na srpskom i romskom jeziju u Prokuplju, kako bi žene sa teritorije Topličkog okruga imale mogućnost da dobiju podršku i zaštitu od nasilja u porodici, u partnerskim odnosima.Uz otvaranje kancelarije  zaposlićemo nakon obuke četiri konsutantkinje koje će raditi  na tom SOS telefonu  a koje žive u Prokuplju. Dve od njih su  pripadnice  romske zajednice i dve iz većinske populacije. Želja nam je da ova usluga bude dostupna svim ženama bez obzira na nacionalnu pripadnost , obrazovni nivo i socijalni status” objašnjava Ana Saćipović koja se zahvalila vajcarskoj vladi na opredeljenim sredstvima i podršci projekta.

 

Osim Osvita još 25 organizacija iz Srbije dobilo je ovu pomoć.

Danas su u zgradi Univerziteta u Nišu sertifikati o finansijskoj podršci Vlade Švajcarske od 350.000 evra, preko programa Swiss PRO, za sprovođenje socijalno inovativnih projekata organizacija civilnog društva i pružanju tehničke podrške lokalnim samoupravama, uručeni predstavnicima civilnog i javnog sektora u Nišu.

Od kraja juna do avgusa u sprovedena su dva javna poziva  pod sloganom “Nove ideje po meri zajednice”. Od preko 85 pristiglih predloga odobrena je podrška za 26 organizacija civilnog društva, dok tehničku podršku namenjenu lokalnim samoupravama za sprovođenje projekata u partnerstvu sa civilnim sektorom dobija 16 gradova i opština u Srbiji.

Vlada Švajcarske godinama pomaže Srbiji, a aktivnosti u sklopu ovih projekata doprineće sveobuhvatnim reformama u procesu evropskih integracija. U ovom procesu osnaživanja ranjivih grupa, ključnu ulogu imaće civilni sektor“, rekao je državni sekretar ministarsta za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov.

Organizacijama civilnog društva odobrena je podrška u vrednosti od 10.000 do 14.000 evra da sprovedu 11 projekata koji će se baviti osnaživanjem ranjivih grupa kroz obuke, dok će se ostali baviti unapređenjem dostupnosti javnih usluga za ranjive grupe: osam projekata u fokus stavlja pristup socijalnoj zaštiti, četiri projekta bave se unapređenjem pristupa zdravstvenim uslugama, dok su tri usredsređena na obrazovanje.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave  sa zadovoljstvom učestvuje u realizaciji projekta Swisspro, koji jednu od komponenti ima i podršku lokalnim samoupravama za pružanje podrške jedinicama lokalne samouprave  za pružanje podrške organizacijama cicilnog društva i to je deo jednog šireg segmenta poslova koje obavlja Ministarstvo. Ovi projekti će unaprediti socijalno uključivanje, zdravstvene usluge i obrazovanje za ranjive grupe, jer to je od velikog značaja za lokalne samouprave i zajednice, rekao je Saša Mogić, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Vlada Švajcarke prepoznala je da i organizacije civilnog društva i lokalne samouprave žele da budu deo procesa unapređenja dobrog upravljanja, socijalne uključenosti i rodne ravnopravnosti, rekao je Dejan Vuletić, savetnik za praćenje i unapređenje pravnog okvira za razvoj civilnog društva u Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom koja, po njegovim rečima, povezuje ova dva sektora.

Podrška socijalnoj inkluziji na lokalu je jedan od tri stuba programa Swiss PRO, pored dobrog upravljanja i rodne ravnopravnosti. Očekujemo dobre rezultate projekata koji će direktno unaprediti živote 2.600 ljudi kroz treninge, obrazovanje i usluge socijalne zaštite, rekao je Grem Tindal, menadžer programa Swiss PRO

Ovaj javni poziv imao je dve komponente – jedan podrška organizacijama civilnog društva a druga tehnička podrška lokalnim samoupravama da unaprede interne procedure . Tehnička podrška za 16 lokalnih samouprava obuhvataće razvoj i unapređenje procesa, procedura i propisa o definisanju javnog interesa i finansiranju lokalnih projekata koje sprovode organizacije civilnog društva. Deo gradova i opština tokom sledeće faze podrške sprovodiće projekte zajedno sa civilnim sektorom, rekla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa Swiss PRO.

Ona je objasnila da je jedan od kriterijuma bilo iskustvo organizacija civilnog društva u oblasti kojima se one bave. U fokusu je bilo unapređenje socijalnog uključenja kroz zdravstvo, obrezovanje, obuk koje će omogućiti ranjivim kategorijama da pristupe tržištu rada.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare