Počela  4. KreNI konferencija

NIS

 

Od danas do 3. decembra u Oficirskom domu u Nišu organizuje se četvrta KreNi konferencija. Konferenciju organizuju Mladi ambasadori.

Sedamdeset mladih polaznika konferencije imaju za zadatak da uz pomoć kreativnih industrija  sačuvaju  kulturno nasleđe Niša.

Otvaranju konferencije prisustvovali su Johanes Iršik, direktor Austrijskog kulturnog foruma, Pol Anri Prese, šef komunikacija, informisanja i medija u Delegaciji EU u Srbiji, Nevenka Vojvodić Miljković, direktorka filijale Erste banke u Nišu, kao i Saša Šargić, sekterar Sekretarijata za omladinu i sport.

Ove godine zemlja domaćin na KreNI konferenciji je Austrija. U ime grada učesnike konferencije je pozdravio Saša Šargić, sekterar Sekretarijata za omladinu i sport.

“Ovogodišnju Kreni konferenciju ne vidim samo kao odličnu priliku da mladi kreativci razviju ideje koje se tiču očuvanja kulturnog nasleđa Niša uz korišćenje kreativnih industrija, već i kao odličan momenat da mladi i talentovani ljudi mogu sa domaćim i stranim ekspertima raditi na razvoju svojih ideja koje doprinose rešavanju društvenih problema u Nišu”, kazao je Saša Šargić.

Sa polaznicima  će raditi predavači i mentori iz Austrije, Francuske, Italije, Amerike ali i Srbije.

“ Ove godine zemlja domaćin je Austrija i tim povodom je u Oficirskom domu otvoren Austrijski kutak gde su predstavljeni dobri primeri digatalizacije kulturnog nasleđa u ovoj zemlji”, kaže Snežana Andrić. “Svi oni koji do 3.decembra posete Oficirski dom moći će da pogledaju šta se nalazi u Austrijskom kutku i zašto je Austrija prepoznata kao zemlja koja je uspešan primer digatilizacije kulturnih dobara.

U okviru 4.KreNI konferencije otvorene su i dve izložbe. Prva je “Pozdravi iz Srbije”, a druga “Muzej uspomena”.

“Izložbu “Pozdravi iz Srbije” pripremila je Delegacija EU u Srbiji i EU kutak iz Niša in a izložbi su predstavljeni značajni lokaliteti Srbije koji se tiču kulturnog nasleđa”, dodaje Snežana Andrić.

Izložba “Muzej uspomena” rezultat je rada Mladih ambasadora uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Oni su u prethodnom periodu prikupljali od sugrađana predmeta i fotografije koje su oni sačuvali u poslednjih 140 godina od oslobođenja Srbije.

Prijavljeni učesnici konferencije kao i do sada radiće sa predavačima koje su izabrali i to po grupama. Nakon toga biće formirano pet timova koji su predstavnici različitih oblasti. Oni će dobiti zadatak koji treba da reše na kreativan način.

“Svaki zadatak će se ticati kulturnog nasleđa Niša, odnosno kako na najbolji način uz pomoć kreativnih industrija da očuvamo kulturno nasleđe. Nakon toga će sa mentorima raditi na što boljem razvijanju svojih ideja, a poslednjeg dana konferencije oni će predstaviti te svoje ideje”, dodaje Snežana Andrić.

Podršku KreNi konferenciji pružaju Austrijska ambasada i Austrijski kulturni forum, Grad Niš, Ambasada SAD-a u Srbiji, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, EU info kutak , Erste banka, Ambasada Francuske i Francuski institut u Nišu, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ministartsvo kulture i informisanja, EUNIC klaster kulturnih centara i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte Niš

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare