U EU info kutku obeležen Dan Evrope

NIŠ

Simboličnim puštanjem 60 žutih i plavih balona, deljenjem kolačića sa oznakama Evropske Unije i origami ptica koje su napravili volonteri u Nišu je u EU info kutku, obeležen 9. maj, Dan Evrope. Na ovaj 1945. godine je, nakon šest godina borbe, Nemačka potpisala kapitulaciju, zbog čega se u Evropi ovo slavi kao Dan pobede. Dvanaest godina kasnije, na ovaj dan potpisani su Rimski ugovori, kojima su nastale Evropska ekonomska zajednica i Evropska zajednica za atomsku energiju, preteča Evropske unije.

“ Glavni cilj EU info kutka je da približi Evropsku uniju građanima Niša I građanima regiona , da bliže objasni programe koje nudi Unija, o sredstvima, finansijama, o nekim programima koji se tiču mladih ljudi . Tako da se mi svakoga dana trudimo da kroz veliki broj svojih aktivnosti, to pokrijemo “, rekla je na današnjoj svečanosti menadžerka Bojana Petrović. ju približe Nišlijama i građanima regiona.

Niš podržava ideju o pridruživanju Evropskoj uniji.

“ Grad Niš kao I republika Srbija ima tendenciju saradnje sa Evropskom Unijom, I sve što možemo, činimo kako bi se približili Evropskoj uniji . Mi sa Evropskom unijom sarađujemo kroz pristupne fondove kojima povlačimo sredstva i promocije sopstvenih događaja kao I I realizacije određenih investicija”, rekao je pomoćnik gradonačelnika Niša Dragoslav Pavlović.


Maj mesec će u Srbiji biti proslavljen kao mesec Evrope, a u Nišu će biti obeležen Festivalom evropskog filma. U Oficirskom domu će biti održana i izložba fotografija, koju je pripremio Istorijski arhiv EU zajedno sa Istraživačkim centrom Alčide de Gasperi pri Evropskom univerzitetskom institutu, a tiče se najvažnijih trenutaka od njenog osnivanja do danas.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare