Položeni venci na spomenik palim Rusima

NIŠ

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom danas su na Spomenik palim ruskim vojnicima ispred Logora na Crvenom krstu položeni venci I odata pošta. Spomenik je podignut je 2015. godine u spomen poginulim sovjetskim vojnicima 7. Novembra 1944, godina stradalim u bombardovanju saveznika ali I svim poginulim sovjetskim vojnicima tokom Drugog svetskog rata.


“Ovim polaganjem venaca mi smo danas odali počast sovjetskim, odnosno ruskim vojnicima koji su se u Drugom svetskom ratu borili na prostoru Jugoslavije, tačnije Srbije, onima koji su položili svoje živote u ovom kraju, onima koji su učestvovali u operacijama za oslobođenje Srbije. Ali I svim žrtvama velikog ruskog I sovjetskih naroda koji su imali ključnu ulogu u slamanju fašizma I nacizma, “, rekao je Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša.


Ovo je značajan datum u istoriji i Srba i Rusa, ali fašizam nije u potpunosti pobeđen, izjavio je kodirektor Rusko – srpskog humanitarnog centra Vjačeslav Vlasenko.

“Tu još uvek ima puno sila I otpora I uvek ima onih koji se trude da crno pretvore u belo I obrnuto”, rekao je Vlasenko.

Ruski vojnici koji su bili stacionirani u Nišu tokom Drugog svetskog rata stradali su od Amerikanaca samo dva meseca nakon što su završene borbe. Oni su iz vazduha napali kolonu ruskih vojnika koja se kretala ka Jagodini . Da bi zaštitili svoje sunarodnike sa niškog aerodroma podigla se I ruska avijacija. U sukobu koji se odigro iznad Niša stradali su dotadašnji saveznici.

Spomenik “Iskra slovode” su podigli Rusi u znak poštovanja I sećanja na svoje stradalnike na ovim prostorima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare