U Centru za minimalno invanzivnu hirurgiju počinju redovne operacije

NIŠ

     Centar za minimalo invanzivnu hirurgiju UKC Niš  ove nedelje počinje sa normalnim radom i operacijama a počelo je i pozivanje pacijenata koji su trebalo da budu poslednjih nekoliko meseci na programu, kaže dr Bojan Jovanović, direktor Centra za minamlo invanzivnu hirurgiju UKC Niš. U Centru će pacijenti uskoro moći da urade i operaciju takozvanog  „smanjivanja želuca“, kaže Jovanović i dodaje da su hirurzi Centara jedno vreme zbog epidemiološke situacije korona virusa bili sprečeni da operišu u meri u kojoj je to bilo neophodno.Veliku podršku u svom radu Centar dobija i od UKC Niš kao i njegovog direktora profesora dr Zorana Perišića.

  “Zbog virusa korone, jer epidemiološka situacija i mere Vlade Srbije su bile takve, da su se tretirala samo akutna  hirurška stanja, politraume, zadesna stanja, a sada, pošto situacija polako jenjava, od ove nedelje krećemo u normalan rad i pozivamo pacijente koji su trebalo da budu poslednjih nekoliko meseci na programu, kaže dr Bojan Jovanović.

   Dodaje da se u Centru tretira nekoliko patologija.

   “Suštinski tretiramo preko 70 posto hirurške patologije što je ogroman deo hirurgije. Tu spadaju minamalno invanzivne procedure koje se odnose na laparoskopske operacije pre svega žučne kese, otvorene operacije kila ali i laparoskopske operacije kila, laparoskopske operacije prednjeg trbušnog zida, slepog creva i sada se uveliko pripremamo za laparoskopsku operaciju želuca. Naši lekari su završili edukacije, osposobili se  i uz pomoć naših instruktora, profesora, iz Novog Sada i Beograda vrlo brzo ćemo početi sa ovom operacijom u Nišu. Radi se o barijatrijskoj hirurgiji”, kaže dr Bojan Jovanović.

    Objašnjava da se u ovom slučaju radi o hirurgiji koja se bavi problemom gojaznosti ali u ovom slučaju i insulinskom rezistencijom i metaboličkog sindroma.

   “To je način da se pomogne ljudima koji imaju prekomernu telesnu težinu time što će se skraćivati deo želuca čime će im se pomoći da lakše smršaju jer će se redukovati zapremina želuca.U što skorije vreme kreućemo i sa tim. Gojaznost je nekada bila rizik faktor za nastanak mnogih bolesti, a danas je bolest i ima svoju šifru u medicinskom šifrarniku.Ovim tretmanom ne rešavamo samo estetsku stvar već pomažemo ljudima da poprave svoj metabolizam i da budu zdravi”, objašnjava dr Bojan Jovanović.

    Operacija smanjivanja želuca nekada je potrebna i pacijentima koji nemaju više od 60 ili 70 kilograma ukoliko imaju neki metabolički problem ili vrstu insulinske rezistencije. Lekare su  podučavali najbolji međunarodno priznati stručnjaci i Centar u Nišu biće jedini u ovom delu Srbije u kome će se raditi ovaj zahvat.

     Njegova saradnica i zamenik med.sci.dr Vanja Pecić dodaje da hirurzi Centra obavljaju i proceduru lečenja hemoroidne bolesti novom tehnikom koja je bezbolna.

     “Radi se o minimalno invanzivnom tehnikom gde pacijent odlazi već sutradan kući ili u toku dana  ako se intervencija radi u prepodnevnim satima. Tehnika je komotna za pacijenta a rešavamo veliki problem. Radićemo i podvezivanje hemoroida ali sa boljim aparatom”, kaže dr Vanja Pecić.

    Dr Bojan Jovanović najavljuje za iduću, 2022.godinu, najveći hirurški kogres te godine u Srbiji koji će se zvati “Naisa 2022”.

    “Kongers će biti posvećen  minimalno invazivnom pristupu i laparaskopiji andomena i prednjeg trbušnog zida. Na kogresu će govoriti svi hirurzi koji nešto znače u Srbiji kada se radi o laparaskopiji a imaćemo i nekoliko inostranih predavača”, kaže Jovanović.

   Organizator Kongresa je Centar za minimalno invazivnu hirurgiju UKC Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare