Niš pokrenuo uslugu “Na putu ka svratištu”

NIŠ

Posle više godina Niš je pokrenuo uslugu ,,Na putu ka svratištu“ za decu koja se nalaze na ulicama grada,a trenutno ih ima više od 70. Trenutno funkcioniše Svratište za decu u okviru Romskog kulturnog centra gde dnevno prođe između 20 do 30 mališana.

Najveći problem je što ta deca nemaju lična dokumenta i nisu u sistemu zdravstvene zaštite. Grad Niš pokušaće u narednom periodu da reši ovaj problem, kaže zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.      „Naš prvi zadatak je da uspostavimo komunikaciju sa biološkim roditeljima ili starateljima ove dece jer je zanemarivanje dece krivično delo po Zakonu o porodici. Posredovanje između roditelja i dece je nužnost da bismo ovu decu sklonili sa ulice“, kaže Dušica Davidović koja ističe da na ulicama ima i više od 78-oro dece.

         Najveći problem je kako navodi Davidović što ta deca nemaju svoja lična dokumenta i nisu u sistemu zdravstene zaštite.

      „Većina te dece nemaju lična dokumenta niti su evidentirana u Domu zdravlja kod svog odobrenog lekara.Prioritet je edukovati decu, skloniti ih sa ulice, uključiti ih u obrazovni sistem i pružiti im adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

          Između 20 i 30 mališana dnevno poseti Svratište u Romskom kultunom centru. Davidović naglašava da se deca koja tu dolaze edukuju, pruža im se zdravstena nega i dobijaju obrok.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare