U ČEMU JE PREDNOST ELEKTRONSKIH OBRAZACA?

LESKOVAC

U Leskovcu je u ovoj godini podneto 86 zahteva sa obrascima M4, od kojih 69 u elektronskom obliku, a svega 17 u papiru, što znači da su poslodavci prihvatili ovakav način podnošenja prijava, rečeno je na današnjem predavanju o mogućnostima i prednostima za poslodavce elektronske dostave obrazaca M4, u Regionalnoj privrednoj komori Leskovac  namenjenom  računovođama.

Reč je o edukaciji poslodavaca i računovođa vezano za novi način komunikacije sa fondom PIO oko dostavljanja evidencije staža, odnosno obrasca M4, rekla je Snežana Mitrović, viši savetnik Saveza računovođa i revizora Srbije. Ovo je nastavak velike reforme koja se sprovodi od 2013. godine. Objedinjena naplata poreza i doprinosa zaživela je od 1. marta 2014. godine.

“Na osnovu te izmenjene procedure između poreskih obveznika i Poreske uprave, gde se uplata poreza i doprinosa vrši na jedan račun i gde je stvorena baza podataka o jedinstvenom matičnom broju za sve isplatioce prihoda, u skladu sa zakonom postoji obaveza da se ti podaci prebacuju fondu PIO. Ovaj fond će koristiti te podatke za proveru matične evidencije, odnosno evidentiranje osnovica i uplaćenih doprinosa. Shodno toj reformi koja predstavlja završni korak stvoreni su uslovi da se unapredi komunikacija između poreskih obveznika, odnosno evidencije osiguranika sa fondom PIO, rekla je Snežana Mitrović.

Servis je zaživeo od 15. marta tekuće godine i do sada je podneto preko 8.000 zahteva i obrazaca, od toga 80 odsto u elektronskom obliku, što znači da su poslodavci prihvatili ovaj način podnošenja prijava. Ovo isto važi i za Leskovac gde je do 28. marta podneto 86 zahteva sa obrascima M4, od kojih 69 u elektronskom obliku, a svega 17 u papiru.

Edukaciju računovođa i poslodavaca organizovao je Savez računovođa i revizora Srbije, zajedno sa Privrednom komorom Srbije, Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje i Regionalnom privrednom komorom Leskovac.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare