U BUJANOVCU POČELA IZGRADNJA 10 MONTAŽNIH KUĆA ZA RASELJENE

BUJANOVAC

 

U Bujanovcu je počela izgradnja deset montažnih objekata za izbegle I raseljene osobe koje se još uvek nalaze u kolektivnom centru.

 

Korisnici, odnosno budući vlasnici montažnih kuća, će biti socijalno ugrožene porodice,  8 porodica iz kolektivnog centra Salvatore i 2 porodice iz kolektivnog centra Stara ciglana na teritoriji opštine Bujanovac koje će po izgradnji ovih kuća ostvariti uslove za kvalitetan život.

Sve kuće će biti opremljene osnovnom opremom i nameštajem.
Vrednost radova na izgradnji i opremanju objekata je oko 185.000 Evra. Završetak gradnje je planiran za juli a useljavanje korisnika za avgust 2015.
Montažni objekti će biti izgrađeni u okviru projekta „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata u Srbiji i zatvaranje kolektivnih centara“ koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji iz predpristupnih fondova IPA 2012, uz finansijski doprinos organizacije Hausing Centar.

Ciljevi projekta su da pospeši socijalnu inkluziju socijalno ugroženih lica i porodica izbeglica, interno raseljenih lica i povratnika po readmisiji smeštenih u kolektivnim centrima i najugroženijeg lokalnog stanovništva, i da pomogne zatvaranje kolektivnih centara na teritoriji opštine Bujanovac.

NVO Hausing Centar u partnerstvu sa Inicijativom za razvoj i saradnju IDC, sprovođenjem ovog projekta pored izgradnje montažnih objekata, svakoj porodici pružaju i pomoć u pribavljanju svih neophodnih dozvola i obavljanja administrativne procedure vezane za priključenje objekata na infrastrukturu.

Porodice iz kolektivnih centara na teritoriji opštine Bujanovac koje u svom vlasništvu imaju plac pogodan za izgradnju stambenog objekta, nakon izgradnje montažnih kuća u okviru ovog projekta, dobijaju trajno preneseno vlasništvo nad kućama.

Korisničke porodice uključene u projekat snose troškove pribavljanja zemljišta, izdavanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole kao i troškove priključenja na infrastrukturu. Po izgradnji i useljavanju korisničkih porodica Komesarijat za izbeglice će u saradnji sa NVO Hausing Centar i Inicijativom za razvoj i saradnju IDC pružati podršku u procesu njihove socijalne integracije.

 

Ovaj projekat je deo sveobuhvatnijeg programa koji finansira Evropska unija podržavajući poboljšanje životnih uslova prisilnih migranata – „Za bolji život“, u ukupnoj vrednosti od 14,2 miliona evra.

Hausing Centar je lokalna nevladina organizacija posvećena unapređenju stanovanja socijalno ugroženih grupa iz Beograda.

Hausing Centar je od 2005 godine do danas izgradio 278 stanova za najugroženije građane, pružio podršku u procesu socijalne integracije njihovih korisnika i organizovao istraživanja i debate o stanovanju ugroženih grupa (www.housingcenter.org.rs)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare