U Bujanovcu novčane nagrade za romske učenike

BUJANOVAC

U Bujanovcu su danas  podeljene  novčane nagrade za 55 učenika romske nacionalnosti, koji  pohađaju srednju Stručnu školu „Sveti Sava“ .

Po rečima Kenana Rašitovića, izvršnog direktora Omladinskog foruma za edukaciju Roma(OFER) , za ovu namenu je izdvojeno 191 hiljada dinara iz opštinskog budžeta pa je 13 najboljih đaka dobilo je danas  po 5 hiljada , a ostali po 3 hiljade dinara.

Cilj ove akcije je  da se motivišu deca romske nacionalnosti za dalje školovanje I obrazovanje.

Nakon toga u maloj sali bujanovačkog Doma kulture „Vuk Karadžić“ odrzan je  okrugli sto na temu  „Romi i lokalna zajednica u opštini Bujanovac“.

Na  okruglom stolu  su učestvovali,  predstavnika  OFER-a , predsednik bujanovačke opštine Šaip Kamberi, ekspert za manjine dr Goran Bašić, načelnici opštine i narodni poslanici.

Vlada Srbije je usvojila novu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2025. godine koja je, usklađena sa javnim politikama, ekonomskim prilikama i trendovima, ali i međunarodnim standardima i standardima EU u toj oblasti.

Mere iz Strategije usmerene su na oblast obrazovanja, zaposljavanja i ekonomskog osnaživanja, kao i stanovanja i socijalne zaštite.

Kao svetski Dan Roma odabran je 8. april, u spomen na datum održavanja prvog svetskog kongresa Roma 1971. godine u Londonu.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare