U Bojniku obeležena 81. godina od streljanja u Drugom svetskom ratu

BOJNIK

Na Spomen groblju u Bojniku održan je komemorativni skup u znak sećanja na žrtve streljanja u Drugom svetskom ratu. Pre 81 godinu od strane bugasrkih okupatora stradalo je oko 500 građana Bojnika i Dragovca, a žrtve su bile žene, deca i stari. Vence i cveće položili su potomci stradalih, delegacija opštine Bojnik na čelu sa predsednikom Nebojšom Nenadovićem, predstavnici opština Medveđa i Lebane, Vojske Srbije, Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine, načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić i delegacije mesnih zajednica Bojnik i Dragovac.

Zamenik predsednika opštine Bojnik Dejan Stojanović je pročitao tradicionalnu “Povelju živih”, ali i rekao da ovaj zverski čin predstavlja jedan od najvećih zločina srazmerno tadašnjem broju meštana Bojnika i da taj zločin nikada ne sme biti zaboravljen. U znak sećanja na pogubljene nedužne civile, Dom kulture organizovao je tradicionalni književni konkurs na temu “Krvavi februar”, a ovom prilikom prvonagrađena pesnikinja Nevena Tatić Karajović iz Kruševca procitala je pesmu pod nazivom „Ajde Srbi“

Veliki broj građana prisutvovao je komemorativnom skupu uz poruku da ovaj zloćin ne sme biti zaboravljen, a pomen postaradim rodoljubima odžao je jerej Jablanički Hadži Ivan Marković uz sasluženje sveštenstva ovog kraja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare