Godišnjica streljanja meštana Belanovca u drugom svetskom ratu

LESKOVAC

Povodom obeležavanja 81. godišnjice stradanja meštana od strane bugarskih fašista u Drugom svetskom ratu održan je komemorativni skup u Belanovcu. Vence na spomen obeležje su položile delegacije Vojske Srbije, lokalne samouprave, Udruženje boraca veterana, SUBNOR-a, Narodnog muzeja i MZ Belanovice. Zamenik predsednika Skupštine grada Leskovca Oliver Antanasijević podseća da je 18. februara 1942. godine streljano 45 meštana.

„Bugarski okupator je, dan posle zločina koji je počinio nad građanima Bojnika i Puste Reke, izvršio streljanje meštana Melanovca zbog sumnje da su sarađivali sa partizanima i učestvovali u odbrani svoje zemlje. A u šta je okupator sumnjao? Da nemamo prava da se branimo?

Zar nije tekovina međunarodnog prava upravo pravo na odbranu od agresije elementarno pravo država i naroda? Ili makar tako čujemo danas od onih koji, kada je to njima tako odgovaralo, nisu znali za to pravo. I danas, kada pokušavaju da nam otmu neodvojivi deo naše teritorije, Kosovo i Metohiju, kažu da to nema veze s međunarodnim pravom i da je to neki poseban slučaj. Kada bombarduju suverenu zemlju u srcu Evrope onda nećemo primenjivati međunarodno pravo, a onda kad nekog drugog žele da brane, onda se opet pozivaju na međunarodno pravo. I tako u nedogled…

Mi ne možemo i nećemo odgovarati silom, ali nas niko ne može sprečiti da se držimo tradicije, da čuvamo svoju istoriju i da je prenosimo pokoljenjima. Ne smemo zaboraviti datume stradanja u našoj istoriji.

Naši sugrađani koji su da li svoje nevine živote treba zauvek da ostanu u našem sećanju, a ne smemo da zaboravimo ni razloge zbog kojih su stradali. Na ovaj način, obeležavajući ovaj dan saosećamo sa porodicama žrtava i čuvamo ih od zaborava.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare