Tvrđavom će gazdovati Grad Niš

NIŠ

Grad Niš ove godine obeležava tri veka Niške tvrđave, a tim povodom je započeto i uređenje simbola grada na Nišavi. Zidine Tvrđave biće „umivene“  a najavljeno je i uređenje Beogradske kapije povodom ovog velikog jubileja. Kako bi se lakše radilo u Tvrđavi, pre svega planski i ne samo od proslave do proslave, ali i kako bi se lakše dolazilo do sredstava za neophodne radove i očuvanje jedne od najlepših i najvećih tvrđava u Srbiji gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je najavila osnivanje jedinice u okviru Turističke organizacije Niš, koja će se baviti isključivo Tvrđavom.

                                       „Počeli smo da radimo novu sistematizaciju Turističke organizacije Niša. Jedan poseban deo Turističke organizacije će se baviti Tvrđavom i imaćemo jedan zatvoren sistem kada je Tvrđava u pitanju. Sve što se bude radilo u Tvrđavi, radiće se preko TON-a. Tako će se znati ko gazduje Tvđavom, u ovom slučaju Grad, a za sve što se dešava u njoj biće odgovorno jedno lice. Kada imamo titulara, moći ćemo da dobijemo i sredstva iz Evropske unije i od naše države za uređenje Tvrđave. Ovako se čini da je Tvrđava prepuštena sama sebi, iako ove godine obeležava 300 godina postojanja“, istakla je gradonačelnica Sotirovski.

                                    Za potrebe otvaranja Beogradske kapije uklonjena je cvetna pijaca, koja je pripojena postojećoj zelenoj pijaci. Najavljeno je i uređenje trga ispred same kapije a u planu je da se tu nalazi pešačka zona kako bi turisti ali i same Nišlije dobile jedinstven pogled na najlepšu kapiju Niške tvrđave. Najvaljeno je i uređenje Letnje pozornice kao i rekonstrukcija Bali Begova džamija i barutana.

                                 Niška tvrđava je izgrađena na temeljima antičkog i srednjevekovnog utvrđenja. Bedemi sadašnje Tvrđave sagrađeni su 18. veku. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare