TS: Uzbunjivanje kao kontrola izbora

BEOGRAD

Transparentnost Srbija (TS) podnela je Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije predloge za dopune Nacrta zakona o izboru narodnih poslanika koje predviđaju uređivanje uzbunjivanja, smanjenje nepotrebnih troškova i izbor članova skupštinskog Nadzornog odbora na javnom konkursu, saopštila je danas TS.

Sprovođenje izbornog procesa i ostvarivanje biračkog prava imaju veliki koruptivni potencijal, ali su značajni i za borbu protiv korupcije, kroz sprečavanje i sankcionisanje zloupotrebe javnih resursa ili kroz narušavanje izbornog procesa podmićivanjem birača, ocenila je TS u komentaru na Nacrt.

Konstatovali su i da Nacrt “nažalost ne donosi ni jednu pozitivnu promenu” u pogledu sprečavanja povrede tajnosti glasanja aktivnostima koje preduzimaju politički subjekti ili javni funkcioneri i službenici van biračkog mesta, ili u pogledu smanjenja mogućnosti za zloupotrebe javnih resursa u cilju uticaja na birače.

Uzbunjivanje bi se, prema predlogu TS, uvelo kao dodatni mehanizam kontrole izbornog procesa.

“Neophodno je urediti koji organ je nadležan da obezbedi sigurne kanale za građane da prijave nepravilnosti”, ističu u TS.

Predlažu i uvođenje obaveze da javni medijski servisi i Republička izborna komisija (RIK) građane obaveste o pravu da prijave nezakonite radnje pre, tokom i posle izbora, kao i da postupak uzbunjivanja mogu započeti pred RIK.

Kada je reč o smanjenju nepotrebnih troškova, TS predlaže da članovi i zamenici članova organa za sprovođenje izbora u proširenom sastavu nemaju pravo na naknadu ako su imenovani na predlog podnosioca izborne liste koji već ima članove odnosno zamenike u stalnom sastavu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare