Ekološki ustanak: Rok za Rio Tinto do Božića

BEOGRAD

Pokret Ekološki ustanak dao je na današnjem protestu vlastima u Srbiji i predsedniku države Aleksandru Vučiću da do Božića, 7. januara, donesu odluku kojoj će kompaniji Rio Tinto da kaže “Marš iz Srbije”, jer će, u suprotnom, imati proteste po celoj zemlji.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović poručio je Rio Tintu da im je propao svaki evro koji su uložili u projekat “Jadar”, a vlastima da će, ne budu li ispunili zahtev da proteraju tu kompaniju, “posle Božića ustati cela Srbija”.

Vučiću, umorni smo od tebe, vreme je da se razilazimo, poručio je Jovanović, koji je potom pocepao uredbu Vlade o prostornom planu Srbije i poručio da će tako proći “svaki zlotvor koji pokuša da nas čerupa”.

Urednica “Podrinskih” Isidora Kovačević, čija fotografija i ime su osvanuli na banderama, zgradama i na brisačima automobila u Šapcu, zapitala je koji to njeni sugrađani nemaju miran san zbog nje i zahvalila sugrađanima na podršci.

Ona je zatražila od policije i tužilaštva da rade svoj posao, kako se više nikad ne bi desilo da se objavi poternica sa nečijim imenom i fotografijom.

Prorektor Univerziteta u Beogradu Ratko Ristić je upozorio da nije dovoljno što je Skupština opštine Loznica poništila svoju odluku o usvajanju prostornog plana posebne namene, jer to treba da učini i Vlada Srbije i da povuče dozvolu za formiranje rudnika Rio Tinta.

On je prozvao ministarku Mihajlović da izgovara “najobičnije laži” o tom projektu.

Danijela Nestorović iz pravnog tima Ekološkog ustanka pozvala je sve građane kojima je policija poslala prekršajne naloge zbog toga što su blokirali saobraćaj u prethodne dve subote da im se jave i dobiće pravni pomoć, a sudovima je poručila da obustave te postupke.

Za vreme protesta ispred zgrade Vlade Srbije bio je blokiran saobraćaj u ulicama Kneza Miloša i Nemanjinoj, a incidenata nije bilo.

Nije bilo ni uniformisane policije, ali je zato bilo dosta njihovih kolega u civilu.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare