Troje pacijenata još uvek kritično

NIŠ

Osim dvoje mladih, koji su juče primljeni posle saobraćajne nesreće kod Međurova  i koji su još uvek su u životnoj opasnosti,  još jedan pacijent je u teškom zdravstvenom stanju. Kako je danas rekao dr Hadži Bojan Marjanović kod dvoje šesnaestogodišnjaka stanje je „ u jednom diskretnom poboljšanju“, uz objašnjenje da „ to to ne znači da je njihovo stanje zadovoljavajuće. Stabilni su trenutno ali su u životnoj opasnosti. Kod njih su uglavnom neurohirurške povrede“. Dečak koji ima teške povrede kičme a devojka je sa  povredama centralnog nervnog sistema.  

„Još jedan pacijent (1987) godište nalazi se u teškom stanju. Kod njega je noćas intervenisano, oprerisan je i sa ozbiljnom je povredom trbuha i ekstremiteta,“ objasnio je dr Hadži Bojan Marjanović . „Danas će troje dece  preći na Kliniku za dečju hirurgiju u stari Klinički centar, koji su ovde primarno zbrinuti , koji su u zadovoljavajućem zdravstvenom stanju. Što se tiče ostalih  pacijenata koji su na intenzivnoj nezi ,  njihovo stanje je zadovoljava“.  

Vozač autobusa (1987.) se nalazi u „ veštački indukovanoj komi“  ima veoma komplikovane povrede glave, trbuha, grudnog koša. .

Na intenzivnoj nezi je trenutno 13 pacijenata. Jedan broj povređenih koji je bio Urgentnom centru  prebačen je na Grudno odeljenje, Hirurgiju i Ortopediju a jedan pacijent odlazi na kućno lečenje. Jedan pacijent će biti prebačen na maksilofacijalnu hirurgiju.   

„Ovo je bila teška noć za sve nas. Mislim da smo juče pokazali u ovim teškim trenucima za sve nas i za grad Niš da je zdravstveni sistem odgovorio onome što je najbitnije – od lekara Hitne pomoći koji su u najkraćem roku prevezli sve pacijente vde do nas, do kompletnog punog sastava svih hirurških, internističkih ekipa, anesteziologa, radiologa.  U kratkom roku uspeli smo da dijagnostikujemo i  triažiramo sve povređene“ rekao je direktor Kliničkog centra dr Zoran Radosavljević. O je dodao da je petoro pacijenata,  koji su prebačeni u stari deo Kliničkog centra na Dečijoj hirurgij dobro.

„Svi pacijenti na Dečjoj klinici su dobro, u stabilnom stanju , sa povredama koje su u potpunosti medicinski zbrinute, tako da se oćekuje vrlo brzo njihov izlazak iz bolnice“ rekao je dr Radovanović.

Na lečenju u Kliničkom centru Niš trenutno se nalaze 24 osobe, a među njima je najviše dece rođene 2002. i 2003. godine. 

Da podsetimo  stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče u 7,30 u sudaru voza i autobusa na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kod Niša smrtno je stradalo pet osoba a 34 je povređeno. Među stradalima je veliki broj srednjoškolaca koji su autobusom krenuli u školu.

Niškoj Transfuziji se do sada javilo preko 400 ljudi da daju krv. Gradjani mogu dati danas krv od 10h do 14h.

U Nišu je danas Dan žalosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare