Trideset sedam godina Tehnološkog fakulteta

LESKOVAC

 

Početkom oktobra studiranje na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu  započela je 38 generacija studenata, rečeno je danas, na svečanoj akademiji povodom 37 godina ovog fakulteta.

 

U protekoloj godini izabrana su dva redovna profesora, tri vanredna i dva docenta, dok je jedan nastanik otišao u penziju, diplomirala su 43 studenta na osnovnim akademskim studijama po novom bolonjskom procesu i 34 po starom programu, kao i 31 student na master akademskim studijama i odbranjeno je sedam doktorskih disertacija.

Za svih 37 godina na Tehnološkom fakutetu u Leskovcu diplomiralo je ukupno 798 studenata, 129 na master programima, odbranjeno je 66 magistarskih teza i 64 doktorskih disertacija.

 

Tehnološki fakutet u Leskovcu, kao deo Univerziteta u Nišu, počeo je sa radom 22. oktobra 1979. godine.

Na svečanoj akademiji govorili su  dekan ove obrazovne ustanove prof. dr Ljubiša Nikolić, gosti iz Niša i predstanici lokane samuprave a svečanost je  uveličana nastupom hora Muzičke škole „Stanislav Binički“.

Prvi dekan Tehnološkog fakulteta bio je prof. dr Živan Stojković, koji je ovom prilikom govorio o počecima rada fakulteta.

Uz podršku Skupštine opštine i Univerziteta u Nišu pre 37 godina obezbeđene su prostorije, oprema, kao i 13 stanova za profesore.

Angažovani su profesori iz Beograda, Niša, Ljubljane, Skoplja, dok su danas skoro svi profesori, asistenti i saradnici u nastavi ponili su iz ove sredine, rekao je Stojković.

.

tehnoloski-fakultet-godisnjica-1

U prethodnoj godini fakultet je po drugi put akreditovao svoje studijske programe na osnovnim i master akademskim studijskim za drugi petogodišnji ciklus i po treći put je akreditovao svoje oblasti iz naučno-istraživačkog rada za četvorogodišnji period.

Po prvi put je akreditovan novi master program upravnjanje materijalnim i energestkim tokovima na engeskom jeziku. Sa tog smera su dva studenta ovog fakluteta, nakon što su položili testove za upis, 24. septembra ove godine otputovala u Nemačku, kako bi nastavili svoje školovanje još jednu godinu na master studijama na univerzitet u Trijeru, uz odobrenu stipendiju.

„Ove godine nam se iz Brazila vratila koleginica docent Marija Tasić, nakon jednogodišnjeg usavršavanja na univerzitetu u Sao Paolu, da svoje iskustvo prenese mladim generacijam“ , rekao je dekan Nikolić.

Ovaj faklutet je u Leskovac prvi doneo visoko sofisticirane uređaje kao što je laserna spektrometrija sa velikim bazama podataka.

Prethodnih godina su formirane nove laboratorije za masivnu spektrometriju i ispitivanje tekstila.

Za njih, kao i za postojeće laboratorije, nabavljena je oprema i specifični softveri vrednosti 800.000 evra, uz pomoć Ministrstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Zahvaljujući prehramebeno-tehnološkom parku koga razvija lokalna samopurava, fakulutetu je omogućeno korišćenje pilot postrojenja za pekarsku i konditorsku industriju, što je veoma važno za studente prehrambenog smera jer time unapređuju svoja praktična znanja. Svake godine studenti smera industrijski dizajn tektilnih proizvoda organizuju izložbu svojih radova i modnu reviju“, rekao je Nikolić.

Na fakultetu se trenutno realizuje 16 istraživačkih projekata koje finansira Ministrastvo prosvete, a u protekoj godini su realizovana i dva međunarodna projekta, jedan iz TEMPUS programa koji će se završiti u decembru, i jedan iz IPA programa, čija realizacija je završena. Prijavljena su i dva nova međunardona projekta i dva prema Fondu za inovacije i očekuje se da će oni biti usvojeni. Faklutet izdaje časopis, pubikuje svoje udžbenike i monografije, svake druge godine organizje simpozijum „Savremene tehnologije i privredni razvoj“, a 11. je održan oktobra prošle godine u LKC-u.

„Jedna naša grupa istraživača osvojila zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju tehničkih inovacija patenata i pronalazaka, održanom 16. i 17. juna ove godine u Češkoj, i to je jedina zlatna medalja iz Srbije na ovom takmičenju“, rekao je  Nikolić

Tehnološki fakultet je učestovao i u formiranju inovacionog centra Univerziteta u Nišu.

Radilo se i na uređenju zgrade, tako da je u protekloj godini izvršena izolacija i rekstrukcija zapadnog zida fasade koji je bio u najgorem stanju, za šta je sam fakultet obezbedio sredstva, uz pomoć Građevinskog fakulteta u Nišu i Direkcije za urbanizam Leskovca.

Na svečanoj akademiji govorio je rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić, kao i profesorka Radmila Veličković, prodekan za farmaciju Medicinskog fakulteta u Nišu.

U ime lokalne samouprave obratio se zamenik gradonačelnika Leskovca Dragan Jovanović.

NAGRADE POVODOM GODIŠNJICE

Povodom 30 godina rada na Tehnološkom fakutetu u Leskovcu, jubilarnu nagradu primio je prof. dr Dragiša Savić, dok je docent Marija Tasić primila nagradu povodom 10 godina rada.

Tehnološki fakultet je, povodom obeležavanja 37. godišnjice,  nagradio i najbolje studente, kako je rečeno, „skromnim novčanim nagradama i priznanjima“. Nagrade su dobili: studentkinja prve godine hemijske tehnologije Nataša Simonović, studentkinja treće godine tekstilnih tehnologija Katarina Savić, studentkinja treće godine tekstilnih tehnologija Aleksandra Mrdalj, satudent četvrte godine prehrambene tehnologije i biotehnologije Stefan Ristić i studenkinja prve godine master studija farkaceutsko-kozmetičkog inženjerstva Dejana Mičević.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare