Tribinom počelo obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

NIŠ

Povodom Međunarodnih dana borbe protiv nasilja nad ženama, sinoć je održana tribina pod nazivom “Ono što ne znaš o meni”  na kojoj su proglašeni rezultati istoimenog literarnog konkursa.

U Srbiji svaka druga žena doživela psihičko nasilje , svaka treća žena fizičko nasilje a što se tiče neprijavljenih slučajeva naselja pretpostavlja se da se svaki dvadeseti slučaj prijavljuje”, rekla je  Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu, održanoj u zgradi Skupštine grada povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Ova nedelja započela je danas a trajaće  do 10. Decembra.

 

Sonja Šćekić  je dodala da žene trpe ićute  zbog straha od nasilnika koji stalno preti da će učiniti nešto njoj, deci, roditeljim ili bliskim članovima porodice.Ćute zato što veruju da će se nasilnik promeniti, da će deci biti bolje da rastu uz oba roditelja, ali i zato jer se boje osude društva koje će je osuditi da nije bila dovoljno dobra majka i da se nije dovoljno trudila da očuva porodicu.

Sigurna kuća  godinama  pruža utočište ženama koje trpe nasilje u porodici.

“ U ovoj godini u Sigurnoj kući je utočište i smeštaj pronašlo 90 korisnika, 38 žena i 52 dece. Najmlađa štićenica imala je 18 godina a najstarija 62. U najvećem broju slučajeva nasilnici su bili sadašnji bračni ili vanbračni partneri. “, rekla je Sonja Šćekić.

Što se tiče oblika nasilja , svi oblici nasilja su zastupljeni , psihičko, fizičko, ekonomsko i seksualno . U najvećem broju slučajeva zastupljeno je psihičko nasilje jer i svako fizičko nasilje praćeno je psihičkim.

Na stotine žena trpi nasilje u porodici nesvesne da njihov problem nije nerešiv. Žene ne žele da budu žrtve , posebno ne žele da budu žrtve u svojoj porodici., kući , gde treba da se osećaju najsigurnije, najtoplije, najbezbednije i najvoljenije.

Do promena i pomaka na bolje došlo je nakon stupanja na snagu novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici. U ranijem periodu oko 50 posto žena koje su boravile u Sigurnoj kući vraćale su se nasilnicima.  Ove godine je to 10 posto kaže Šćekić.  Tome je doprinela država zakonodavnom regulativom i izricanjem hitne mere zabrane prilaska i komunikacije nasilnika sa žrtvom. Sada nasilnici više nisu u mogućnosti da se služe manipulativnim ponašanjem, nemaju kontakt sa žrtvom.

“ Za razliku od prethodnog perioda kada naše štićenice u velikom broju slučajeva nisu imale podršku svoje porodice, sada je to drugačije. Veliki broj naših štićenica se vraćaju kod svojih roditelja”, dodaje Sonja Šćekić

U ovoj godini u porodičnom nasilu ubijeno je 30 žena u Srbiji.

Na trbini su dodeljene su i nagrade na literarnom konkursu koje je Sigururna kuća raspisala na temu nasilja u porodici.

O konkursu su govorile članice žirija ,  književnice Milica Radulović, predsednica žirija, kao i članice žirija Milica Doknić i Marija Gojković iz Beograda.

Prvom nagradom je nagrađena priča “ Sutra je novi dan “ koju je napisala Jasmina Stojanović iz Niša.

Predsednica žirija Milica Radulović, spisateljica iz Beograda rekla je da su sve nagrade dodeljene jednoglasno . Žiri je odlučio da drugo mesto podele Dušica Milentijević i Natalija Blagojević, dok su treće mesto podelile Aleksandra Matić i Kristina Božinović.

 

Poruka koja je poslata sa tribine glasi : da je svaki vid nasilja nad ženama nedopustiv, da ga nećemo tolerisati i da je Sigurna kuća uvek tu da pruži pomoć i podršku onima kojima je potrebna.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare